Як оператори фіксованого зв’язку Дніпра готуються до ймовірних «блекаутів»

Чи буде працювати у дніпрян домашній інтернет  під час відключень електропостачання особисто перевірив заступник міського голови з питань цифрової трансформації Костянтин Цепенніков.

підготовка до ймовірних блекаутів

Заступник мера зустрівся з фахівцями телеком-операторів Vega та ФРІНЕТ, які поділилися, про готовність тримати зв’язок прийдешньої зими.

Основні вузли мережі GPON Vega ми повністю забезпечили акумуляторними батареями, які можуть тримати живлення до 24 годин. Щоб продовжити безперебійну роботу інтернет-сервісів  на 72 години й більше, маємо потужні стаціонарні генераторні установки та достатню кількість мобільних генераторів.

Агрегація на технічних майданчиках іншої технології також оснащена системою гарантованого електроживлення з резервуванням від АКБ. Забезпечити живлення всього активного обладнання у будинках (свічі FTTB у кожному під’їзді) значно складніше. Щоб якомога більше абонентів мали можливість користуватися стабільним, швидкісним енергоефективним інтернетом паралельно ми активно модернізуємо мережі з FTTx на GPON, - поділився керівник технічного блоку ЦЕНТР телеком-оператора Vega Дмитро Афанасьєв.

Директор Дніпропетровської філії ТОВ "ФРІНЕТ" (О3), Сергій Радчишин розповів, що в компанії ФРІНЕТ замінили старі акумуляторні батареї та встановили додаткові нові, які більш пристосовані до екстремальних умов експлуатації та мають підвищену ємність.

підготовка до ймовірних блекаутів

Зарезервували майже все обладнання в приватному секторі, яке використовується при наданні послуг за технологією PON.

Заступник міського голови відвідав технічні майданчики операторів і побачив роботу вузлів нових сучасних мереж фіксованого зв’язку та систему резервного живлення операторського обладнання.

Інтернет-провайдери врахували попередній досвід та активно готуються до зими. Оператори оновлюють акумуляторні батареї, вузли, потужними стаціонарними генераторними установками і мобільними генераторами та поповнюють запаси пального. Окрім того, замінюють старі технології на енергоефективні, що надає можливості мешканцям Дніпра бути на зв’язку, -  зазначив Костянтин Цепенніков.

Найстійкіша до відключень електроенергії оптична мережа за технологіями PON (англ. Passive Optical Network). Основна перевага якої в плані енергоефективності полягає у відсутності між операторським обладнанням і користувачем активних елементів, які потребують електропостачання. Провайдери забезпечують альтернативне живлення своїх вузлів, і якщо користувачі підживлять термінал, який знаходиться безпосередньо у квартирі то будуть з інтернетом навіть, коли у будинку не буде світла.

підготовка до ймовірних блекаутів

Торік під час блекауту утворилися чималі черги на включення інтернету за цією технологією, тому фахівці радять не зволікати, а вже зараз шукати постачальника який резервує своє обладнання для надання послуг навіть під час вимкнення електропостачання.