Як подати заяву онлайн на реєстрацію кандидатом в опікуни / піклувальники. Покрокова інструкція

Як подати заяву онлайн на реєстрацію кандидатом в опікуни / піклувальники. Про це детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Опіка оформлюється над дитиною, яка ще не досягла 14-ти років. А піклування встановлюється над дітьми з 14-ти до 18-ти років.
  Облік дітей, які можуть бути влаштовані під опіку/піклування, здійснюється службами у справах дітей за місцем походження дитини-сироти або ДПБП   https://socialpolitica.dniprorada.gov.ua/.../dity-yaki.../

  Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у родинних стосунках з дитиною. Враховуються також особисті стосунки між ними та здатність опікуна чи піклувальника виконувати свої обов’язки.

 Подати заяву для того, щоб стати кандидатом в опікуни / піклувальники, можна через вебпортал "Дія"   https://diia.gov.ua/.../opika-pikluvannya-nad-ditinoyu...

 Як отримати послугу онлайн

Натисніть Подати заяву та авторизуйтесь за допомогою електронного підпису.

Заповніть дані про шлюб та чоловіка / дружину, про фактичну адресу проживання та про дітей, яких бажаєте взяти під опіку. Після перевірки даних у реєстрах (близько 15 хвилин) ви зможете продовжити заповнення заяви.

Після підтвердження ваших даних продовжте заповнення онлайн-форми та внесіть інформацію про членів сім'ї, що проживають разом з Вами.Відомості з реєстрів підтягнуться автоматично. Якщо деяких бракує, до заяви треба буде додати фото / сканкопії документів.

 Підпишіть електронним підписом та відправте.

 Зверніть увагу: подружжя, яке вдвох бажає взяти дитину на виховання, подає спільну заяву, підписану обома. Члени сім'ї, що проживають разом із заявником, повинні надати свою згоду на створення прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу.


Для цього необхідна реєстрація всіх вище вказаних осіб у Дії. Заявник вказує дані в заяві, накладає свій цифровий підпис, далі члени його сім'ї отримують сповіщення про це, авторизуються у своєму кабінеті, заповнюють заяву і також підписують її своїм електронним підписом.

Служба у справах дітей перевірить подані документи та проведе обстеження ваших житлово-побутових умов протягом 5 днів.

 Усі особи, що бажають взяти дитину під опіку або піклування, мають пройти курс підготовки щодо виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Таке навчання організовується регіональними соцслужбами із залученням психологів, педагогів, медиків тощо. Тож ви отримаєте направлення на навчання протягом трьох робочих днів після обстеження житлових умов.

 Ви отримаєте довідку про проходження навчання протягом 10 робочих днів після його завершення, копію якої також надішлють до служби у справах дітей.
  Алгоритм дій можна подивитися тут   https://www.msp.gov.ua/news/23987.html

 Перелік документів для подачі заяви на встановлення опіки чи піклування офлайн на період воєнного стану спрощений, список можна переглянути за посиланням   https://bit.ly/4cAtjl5

 Багаторівневий процес оформлення опіки над дитиною можна переглянути за посиланням   https://bit.ly/4e7ZsBv

З більш детальною інформацією можна ознайомитися на сайті   https://www.msp.gov.ua/news/23987.html

Нагадаємо, раніше ми писали

На Дніпропетровщині скасували популярну електричку. Подробиці