Як посіяти баклажани на розсаду в січні. Проросте кожна насінина і буде величезний урожай

Як правильно посіяти баклажани на розсаду. Розповімо вам кілька порад, бо уже в січні, з початком нового року у дачників і городників починається підготовка до гарячого сезону. Агрономи розповіли, як посіяти насіння баклажанів на розсаду, враховуючи примхливість цього овоча, повідомляє Дніпровська порадниця.

Баклажани - це теплолюбна культура, яка вимагає тривалого періоду вегетації. Тому, щоб отримати хороший урожай, необхідно правильно виростити розсаду.

Календар сприятливих дат посіву баклажан у січні

Сіяти насіння баклажанів на розсаду можна з кінця січня до початку березня. Найкращими днями для посіву вважаються 14-15, 18-20 і 23-24 січня.

Як посіяти баклажани на розсаду в січні

Як підготувати насіння баклажан перед посівом

Перед посівом насіння необхідно підготувати. Для цього його можна прогріти в термосі при температурі 50 градусів протягом 2 годин. Це допоможе підвищити схожість насіння.

Також насіння можна протравити в розчині марганцівки або фітоспорину. Це допоможе захистити їх від шкідників та хвороб.

Для посіву баклажанів можна використовувати будь-який універсальний ґрунт. Грунт повинен бути пухким, добре дренованим і мати нейтральну кислотність.

Насіння баклажанів висівають на глибину 0,5-1 сантиметр. Між рослинами залишають відстань 2-3 сантиметри.

Як посіяти баклажани на розсаду в січні

Після посіву ґрунт злегка утрамбовують і поливають теплою водою. Потім ємності з насінням накривають плівкою або склом і ставлять у тепле місце.

Температура повітря в приміщенні, де знаходиться розсада, повинна бути не нижчою +28 градусів.

Через 5-7 днів після посіву з'являються перші сходи. Після цього плівку або скло знімають і переставляють ємності з розсадою в більш прохолодне місце, де температура повітря буде не нижче +20 градусів.

Як посіяти баклажани на розсаду в січні

Розсаду пікірують

Після появи двох справжніх листків розсаду пікірують. Для цього кожну рослину пересаджують в окрему ємність, наповнену ґрунтом для розсади.

Після пікірування розсаду поливають і підживлюють. Для підживлення можна використовувати комплексні мінеральні добрива.

За 2-3 тижні до висадки у відкритий ґрунт розсаду починають загартовувати. Для цього її виносять на свіже повітря, поступово збільшуючи час перебування на вулиці.

Висаджувати розсаду баклажанів у відкритий ґрунт можна після того, як мине загроза заморозків. Оптимальна температура для висадки - +15-18 градусів.

При висадці розсади в ґрунт дотримуються такої схеми: між рядами залишають відстань 50-60 сантиметрів, а між рослинами в ряду - 30-40 сантиметрів.

Догляд за баклажанами на відкритому ґрунті полягає в регулярному поливі, підживленні та розпушуванні ґрунту.

Баклажани - це смачна та корисна культура, яку ви можете виростити на своїй ділянці. Дотримуючись цих порад, ви зможете отримати хороший урожай цього овоча.

Додаткові поради

При посіві баклажанів можна використовувати спеціальні стимулятори росту. Це допоможе прискорити появу сходів і підвищити схожість насіння.
Якщо ви вирощуєте баклажани в теплиці, то необхідно забезпечити їм хороше освітлення. Для цього можна використовувати додаткове освітлення.
Баклажани - це теплолюбна культура, тому вони потребують регулярного поливу. Поливати баклажани потрібно теплою водою, не допускаючи пересихання ґрунту.
Для підживлення баклажанів можна використовувати комплексні мінеральні добрива. Першу підживлення проводять через 2 тижні після пікірування, а наступні - кожні 2 тижні.
Баклажани - це культура, яка чутлива до захворювань. Для захисту рослин від хвороб можна використовувати профілактичні обробки фунгіцидами.

Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам виростити здорову і багату розсаду баклажанів.