Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)

Відомий кулінар шеф-кухар Євген Клопотенко розповів простий та дуже доступний рецепт класичної паски до Великодня. Тут немає нічого складного ні в інгредієнтах, ні в приготуванні. Збережіть собі цей рецепт, а щоб знати, як готувати, можна все побачити у відео, повідомляє Дніпровська панорама.

ІНГРЕДІЄНТИ
 
750-800 г пшеничного борошна 
220 мл теплого молока 2, 5%
25 г живих дріжджів
1 яйце 
1 жовток 
2 ст. л. сметани 20%
225 г цукру + 1 ст. л. для опари 
10 г ванільного цукру 
1 апельсин (сік і цедра) 
100 г м'якого вершкового масла 82,5%
2 ст. л. соняшникової олії 
25 мл коньяку/віскі/рому 
100 г родзинок/цукатів 
200 г цукрової пудри 
дрібка солі 
декоративна посипка (опціонально) 


ВЕЛИКОДНЯ ВИПІЧКА. КЛАСИЧНИЙ РЕЦЕПТ ДРІЖДЖОВОЇ ПАСКИ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
 
 КРОК 1
Вершкове масло дістаньте з холодильника, вона має стати кімнатної температури. Родзинки добре помийте, викладіть на паперовий рушник, а іншим шматком промокніть. Вони мають бути сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику 220 мл молока 2,5% до 30-35 градусів та покришіть у нього 25 г живих дріжджів. Добре перемішайте до їх розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок.  Радимо використовувати молоко не менше 2,5% жирності, за бажанням беріть 3,2%. Можна використовувати й сухі дріжджі, але почитайте на етикетці інформацію щодо пропорції.
 

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 КРОК 2
Додайте 1 ст. л. цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. 
 
 
 КРОК 3
Опара має збільшитися у два рази, а потім додайте в неї одне яйце та один жовток.

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 
 КРОК 4
Всипте 225 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі.

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 
 КРОК 5
Додайте 100 г розм'якшеного вершкового масла 82,5% та 2 ст. л. сметани 20%. Добре перемішайте все віничком. Можете використовувати кухонну машину з насадкою «Віничок» на середніх обертах.

 
 
 КРОК 6
Натріть цедру апельсина на дрібній тертці, не зачіпаючи білу частину та додайте до суміші з опарою. 

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 
 КРОК 7
Вичавіть сік половини апельсина і теж додайте в опару. Другу половину апельсина відкладіть, нам знадобиться сік для апельсинової глазурі. 
 
 
 КРОК 8
Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися. 

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 
 КРОК 9
Додайте 750-800 г борошна та перемішайте тісто лопаткою до однорідності. Кількість борошна залежатиме від того, якого розміру яйця ви використовували. Для випічки ми завжди беремо з позначкою С1.
 
 
 КРОК 10
За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі (25 мл). Це надасть їй особливого аромату. 
 
 
 КРОК 11
Вимісіть м'яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Можете скористатися кухонною машиною з насадкою «Гак». Тісто не повинно липнути до рук. Сформуйте з нього кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2-3 рази. Обімніть тісто та знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну та легку паску. 
 
 
 КРОК 12
Потім знову обімніть тісто та вмісіть у нього 100 г родзинок.
 
 
 КРОК 13
Робіть це так, аби їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів у режимі конвекції.

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 
 КРОК 14
Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об'єму. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його та стінки форми вершковим маслом. 
 
 
 КРОК 15
Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм. Використовуйте режим конвекції чи верхнього та нижнього нагріву. Перевіряйте готовність дерев'яною шпажкою.

Як приготувати паску за рецептом Євгена Клопотенка (Відео)
 
 
 КРОК 16
Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур'ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски та прикрасьте декоративною посипкою.