Як у Дніпрі працює станція сортування та переробки, куди містяни приносять вторинну сировину

У Дніпрі в п'ятницю, 24 березня 2023 року, виконуючи доручення міського голови Бориса Філатова щодо контролю і підтримки належного санітарного стану у місті, черговий по місту директор департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Олег Семенко відвідав станцію сортування та переробки "Underground" на Філософській, 19а. Черговий по місту побачив, як працює станція, на яку дніпряни привозять на переробку сміття, яке можна переробити. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на пресслужбу Дніпровської міськради.

Сортування сміття Дніпро

Для Дніпра дуже важливо відповідати принципу у збиранні та сортуванні сміття. В минулому році Верховна Рада затвердила рамковий закон з управління відходами. Цим документом запроваджено принцип "забруднювач платить": за вторинну сировину сплачуватимуть не лише пересічні громадяни, які її споживають, а насамперед виробники цієї продукції. Довгоочікуваний закон набирає чинності в липні цього року та суттєво допоможе зкоординувати роботу з боротьби з пластиковим засміченням міста.

Сортування Дніпро

Станція сортування та переробки "Underground" обладнана подрібнювачем для пластику та гідравлічним пресом.

Сортування сміття

Через цю станцію щомісяця проходить декілька тон непотребу. Двері станції сортування та переробки відчиняють двічі на тиждень. Сюди екосвідомі дніпряни приїжджають із різних куточків міста та привозять на переробку тетра паки, пластикові пляшки, іграшки, скло, залізо та папір.

Папір та картон

"Все привезене на станцію ми досортовуємо, і щось переробляємо самі, щось здаємо заготівельникам", - сказав Олександр Гречка, засновник станції сортування та переробки "Underground".

Семенко та Гречка

"На цій станції не тільки сортують та віддають далі на переробку пластик та скло, а й налагодили випуск переробленої продукції, хоча поки й у невеликих кількостях", - відзначив черговий по місту Олег Семенко.

Цікаво, що прикраси, вироблені з вторинної сировини на цій станції, у квітні 2023 році будуть представлені на Milan Design Week.

Станція переробки

"З переробленого пластику, з пляшок, ми зробили буси та сумки. І наш бренд буде представлений на українському стенді в Мілані", - сказав Олександр Гречка.

Вторсировина Дніпро

Приносити сміття та вчитись сортувати його можна за адресами: вул. Філософська, 19-А (четвер, субота 10:00 до 14:00) та Запорізьке шосе, 56 (перша та третя неділя місяця з 10:00 до 12:00).

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як у Дніпрі працює Пункт незламності, розташований у саду Музею українського живопису.