Як у Дніпрі в лікарні №16 працює надсучасне відділення паліативно-хоспісної допомоги

У Дніпрі на базі 16-ї міської лікарні працює паліативно-хоспісне відділення. Тут допомагають невиліковно хворим. Це одне з найсучасніших паліативних відділень у країні, в Дніпрі функціонує з 2018 року. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпро TV

Один із пацієнтів - Володимир, переселенець з Донеччини, лікарі у нього виявили рак гортані. З лютого 2024 року Володимир не встає з ліжка, він читає, плете шкарпетки, мріє, що його таки зможуть вивезти на вулицю - подивитися на троянди.

Одним із пацієнтів є Володимир, житель Костянтинівки, Донецької області. Після двох років під обстрілами у рідному місті, він потрапив до Дніпра завдяки волонтерам. У місцевій лікарні лікарі виявили у Володимира рак гортані з метастазами в кістки. Від лютого 2024 року він перебуває у хоспісі, де отримує симптоматичну терапію. Щоб відволіктися від важких думок, Володимир займається плетінням шкарпеток – хобі, яке стало для нього справжнім порятунком.

«Я давно навчився в’язати, була робота така, що нічого робити було. Мені сподобалося», – розповідає Володимир.

Попри складні обставини, він знаходить втіху у своєму хобі та спілкуванні з іншими пацієнтами і персоналом.

Як розповіла завідувачка відділенням Олена Голубицька, перш за все, це онкологічні хворі, на останньому своєму періоді існування, а також післяінсультні хворі, які потребують догляду. У них можуть бути пролежні, рани, що не заживають, які виникають при варикозних хворобах.

Відділення розраховане на 60 пацієнтів, багато з яких прибувають із зони бойових дій, маючи тяжкий фізичний та психологічний стан.

Особливо болісно спостерігати за юними пацієнтами, які також потребують паліативної допомоги. Цього року у відділенні лікували двох молодих людей із саркомою, віком 21 та 28 років.

Лікарка-терапевт Тетяна Фетисова поділилася історією про француза, який приїхав до України, щоб розпочати нове життя, але згодом дізнався про страшний діагноз – рак сечового міхура з метастазами в кістки.

За словами Фетисової, обстежили, лікували, але лікування було вже припинено, адже він був невиліковний, з метастазами у кістки.

Медперсонал хоспісу робить усе можливе, щоб пацієнтам забезпечити максимальний комфорт. Деякі пацієнти, навіть на четвертій стадії раку після знеболення можуть гуляти та спілкуватися з близькими. Це - величезна підтримка для пацієнтів хоспісу у непростий час в їхньому житті.