Як запобігти хворобам кімнатних рослин: поради від експертів

Кімнатні рослини не тільки очищають повітря і створюють затишок в оселі, а й піднімають настрій. Однак, щоб ваші зелені улюбленці завжди виглядали свіжо і красиво, їм потрібен правильний догляд, повідомляє Дніпровська порадниця.

Вибір здорової рослини – запорука успіху

Перед тим, як придбати нову рослину, уважно огляньте її. Здорові рослини мають яскраве забарвлення листя, міцні стебла і відсутність будь-яких плям, шкідників або ознак хвороб. Купуйте квітку тільки в тому випадку, якщо зможете забезпечити їй комфортні умови, і тоді вона не хворітиме. У добре розвинених, здорових рослин міцний імунітет, вони рідше хворіють, простіше протистоять хворобам, і їх рідше доводиться обробляти хімічними засобами.

Правильне харчування – основа здоров'я

Щоб рослини повноцінно розвивалися, були міцними і здоровими, забезпечте їм регулярне підживлення. Проводити його можна за допомогою звичайних мінеральних і органічних добрив, але краще із застосуванням біопрепаратів. Вони не тільки живлять рослини, але й покращують структуру ґрунту, стимулюють ріст кореневої системи і підвищують імунітет рослин.

Оптимальні умови утримання


Кожна рослина має свої вимоги до освітлення, температури, вологості та поливу. Дотримуючись рекомендацій щодо догляду за конкретним видом, ви забезпечите своїм зеленим улюбленцям комфортні умови і знизите ризик розвитку хвороб.

Регулярний огляд

Регулярно оглядайте свої рослини на наявність шкідників і хвороб. Чим раніше ви помітите проблему, тим легше буде її вирішити. Видаляйте пошкоджені листя і стебла, а при виявленні шкідників обробіть рослини відповідними інсектицидами.

Профілактика хвороб

Щоб уникнути розвитку хвороб, дотримуйтесь правил гігієни. Регулярно протирайте листя вологою губкою, провітрюйте приміщення, уникайте застою води в піддонах.

Також раніше ми писали Як пересадити велетня: покрокова інструкція для великих кімнатних рослин