Які помилки роблять господині у приготуванні пасок на Великдень

Випікання пасок - доволі складний, але цікавий процес, який передбачає знання деяких нюансів. Адже через прикрі помилки ваша випічка, як і настрій, можуть бути просто зіпсовані. Що не можна робити, коли печете паску. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

Великдень – це одне з найголовніших свят для українців. А яка ж Пасха без пишної, ароматної паски? Проте, щоб випічка вийшла ідеальною, важливо уникати поширених помилок.

Продукти з холодильника чи навпаки - гарячі

Найчастіше паску печуть на основі дріжджового тіста. А дріжджі не люблять, ані холодного, а ні тим паче - гарячого.

Щоб не зіпсувати тісто, дістаньте продукти з холодильника заздалегідь, а рідину, в якій будете розчиняти дріжджі (наприклад, молоко) підігрійте до теплого стану.

Паска пригорає

Таке може статися, якщо поставити паску в нерозігріту духовку. Різка зміна температури може призвести до пригорання. Обов'язково розігрійте заздалегідь духовку і змастіть форму (якщо вона не паперова) олією. На дно металевої форми краще застелити пергамент.

Якщо ви помітили, що підгорає верх паски, а всередині вона ще не пропечена, зменшіть температуру випікання градусів на 20 і прикрийте верхівку паски фольгою.

Ви не можете дістати паску з форми
Зараз існує багато варіантів форм для випікання паски: паперові, з яких не потрібно діставати, силіконові, роз'ємні металеві.

Якщо таких нема, або ж ви звикли пекти у металевих мисочках чи нероз'ємних формах, обов'язково змащуйте все олією, в тому числі і пергамент - про всяк випадок.

Верхівка паски "падає"

Ідеальна температура для тіста - 25 градусів. Стежте, щоб не було холоду, протягів, різких гучних хлопків, інакше тісто в формах може підходити і падати.

Або ще гірше - паска впаде в духовці і вийде з "ямою" посередині. Щоб такого не сталося, ставте пектися в добре розігріту духовку.

Ви випікаєте "на око"

Важливо точно знати, скільки часу потрібно на випікання. Інакше паска може так і залишитися напівсирою всередині.

Наприклад, кілограмова паска печеться не менше 45 хвилин, паска масою 1,5 кг - 1 годинуа, двокілограмова - півтори години.

Ви недостатньо вимісили тісто

Якщо ви полінувалися і не вимісили до стану, коли тісто починає відлипати від стінок посуду і від рук, паска може не вийти легкою і повітряною.

Тому обов'язково добре просійте борошно і вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не перестане бути липким або буде липким зовсім трішки.

Глазур не хоче застигати

Паска пропеклася ідеально, а глазур залишилася липкою. Щоб такого не сталося, протягом 5-10 хвилин охолодіть в морозильній камері яйце. Потім відокремте білок від жовтка, і збивайте міксером на невеликій швидкості (поступово її збільшуючи) до тих пір, поки не зникнуть бульбашки. Потроху додайте в яєчну масу півсклянки цукрової пудри і дрібку лимонної кислоти для блиску глазурі. Крем повинен вийти щільним і густим.

1. Неякісні продукти:

Використання неякісних інгредієнтів – це прямий шлях до невдачі. Обирайте свіжі, перевірені продукти: борошно, молоко, яйця, масло.

2. Недотримання пропорцій:

Дотримуйтесь рецепту й не міняйте пропорції інгредієнтів на свій розсуд. Це може призвести до того, що тісто не буде підніматися, буде липким або надто жорстким.

3. Неправильна температура:

Дріжджі гинуть при високих температурах, тому важливо використовувати молоко або воду кімнатної температури.

4. Недостатнє вимішування:

Тісто для паски потрібно добре вимісити, щоб воно стало гладким, еластичним та не липло до рук.

5. Неправильний підйом тіста:

Тісто для паски має підніматися в теплому місці без протягів. Не ставте його в духовку, яка ще не розігріта, адже це може зупинити процес підйому.

6. Неправильне випікання:

Паску потрібно випікати в розігрітій до 180°C духовці. Не відкривайте духовку під час випікання, адже це може призвести до того, що паска опаде.

7. Недостатнє охолодження:

Готову паску потрібно повністю охолодити перед тим, як глазурувати.

Пам'ятайте про ці прості правила, і ваша пасха обов'язково вийде пишною, ароматною та смачною!

Нагадаємо, раніше ми писали

Сирна паска: рецепт без дріжджів, який підкорить ваш святковий стіл