Які помилки роблять господині у приготуванні пасок на Великдень
Випікання пасок - доволі складний, але цікавий процес, який передбачає знання деяких нюансів. Адже через прикрі помилки ваша випічка, як і настрій, можуть бути просто зіпсовані. Що не можна робити, коли печете паску. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Великдень – це одне з найголовніших свят для українців. А яка ж Пасха без пишної, ароматної паски? Проте, щоб випічка вийшла ідеальною, важливо уникати поширених помилок.
Продукти з холодильника чи навпаки - гарячі
Найчастіше паску печуть на основі дріжджового тіста. А дріжджі не люблять, ані холодного, а ні тим паче - гарячого.
Щоб не зіпсувати тісто, дістаньте продукти з холодильника заздалегідь, а рідину, в якій будете розчиняти дріжджі (наприклад, молоко) підігрійте до теплого стану.
Паска пригорає
Таке може статися, якщо поставити паску в нерозігріту духовку. Різка зміна температури може призвести до пригорання. Обов'язково розігрійте заздалегідь духовку і змастіть форму (якщо вона не паперова) олією. На дно металевої форми краще застелити пергамент.
Якщо ви помітили, що підгорає верх паски, а всередині вона ще не пропечена, зменшіть температуру випікання градусів на 20 і прикрийте верхівку паски фольгою.
Ви не можете дістати паску з форми
Зараз існує багато варіантів форм для випікання паски: паперові, з яких не потрібно діставати, силіконові, роз'ємні металеві.
Якщо таких нема, або ж ви звикли пекти у металевих мисочках чи нероз'ємних формах, обов'язково змащуйте все олією, в тому числі і пергамент - про всяк випадок.
Верхівка паски "падає"
Ідеальна температура для тіста - 25 градусів. Стежте, щоб не було холоду, протягів, різких гучних хлопків, інакше тісто в формах може підходити і падати.
Або ще гірше - паска впаде в духовці і вийде з "ямою" посередині. Щоб такого не сталося, ставте пектися в добре розігріту духовку.
Ви випікаєте "на око"
Важливо точно знати, скільки часу потрібно на випікання. Інакше паска може так і залишитися напівсирою всередині.
Наприклад, кілограмова паска печеться не менше 45 хвилин, паска масою 1,5 кг - 1 годинуа, двокілограмова - півтори години.
Ви недостатньо вимісили тісто
Якщо ви полінувалися і не вимісили до стану, коли тісто починає відлипати від стінок посуду і від рук, паска може не вийти легкою і повітряною.
Тому обов'язково добре просійте борошно і вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не перестане бути липким або буде липким зовсім трішки.
Глазур не хоче застигати
Паска пропеклася ідеально, а глазур залишилася липкою. Щоб такого не сталося, протягом 5-10 хвилин охолодіть в морозильній камері яйце. Потім відокремте білок від жовтка, і збивайте міксером на невеликій швидкості (поступово її збільшуючи) до тих пір, поки не зникнуть бульбашки. Потроху додайте в яєчну масу півсклянки цукрової пудри і дрібку лимонної кислоти для блиску глазурі. Крем повинен вийти щільним і густим.
1. Неякісні продукти:
Використання неякісних інгредієнтів – це прямий шлях до невдачі. Обирайте свіжі, перевірені продукти: борошно, молоко, яйця, масло.
2. Недотримання пропорцій:
Дотримуйтесь рецепту й не міняйте пропорції інгредієнтів на свій розсуд. Це може призвести до того, що тісто не буде підніматися, буде липким або надто жорстким.
3. Неправильна температура:
Дріжджі гинуть при високих температурах, тому важливо використовувати молоко або воду кімнатної температури.
4. Недостатнє вимішування:
Тісто для паски потрібно добре вимісити, щоб воно стало гладким, еластичним та не липло до рук.
5. Неправильний підйом тіста:
Тісто для паски має підніматися в теплому місці без протягів. Не ставте його в духовку, яка ще не розігріта, адже це може зупинити процес підйому.
6. Неправильне випікання:
Паску потрібно випікати в розігрітій до 180°C духовці. Не відкривайте духовку під час випікання, адже це може призвести до того, що паска опаде.
7. Недостатнє охолодження:
Готову паску потрібно повністю охолодити перед тим, як глазурувати.
Пам'ятайте про ці прості правила, і ваша пасха обов'язково вийде пишною, ароматною та смачною!
Нагадаємо, раніше ми писали
Сирна паска: рецепт без дріжджів, який підкорить ваш святковий стіл