Які продукти на Великдень варто купити у Дніпрі вже зараз

Менше місяця залишилося до найбільшого християнського свята Великодня. Господині починають готуватися до нього заздалегідь, хоча в умовах війни воно святкується трохи по-іншому, внутрішньо якось. Перед святом традиційно слід очікувати на підвищення цін на продукти, тому зараз варто купити ті з них, які на Великдень можуть піднятися в ціні, радить Дніпровська панорама.

Чим запастися до свята

  • Продукт номер один - яйця, оскільки крім великодніх яєць і писанок, їх використовують для приготування святкових салатів, випічки і, звичайно, паски.

Слід знати, що звичайні столові яйця зберігаються до 25 днів, а миті — не більше 12 днів. Тому їх можна придбати завчасно.

Залежно від того, навіщо вони вам знадобляться, скільки ви будете готувати і на скільки людей, розраховуйте кількість яєць. Багато господарок закуповують від 20 до 40 штук.

  • М'ясо. Цей продукт є другим у списку. Незалежно від того, дотримувалась людина посту чи ні, цього продукту на Великдень завжди йде багато.

Якщо впевнені, що м'ясо надійно зберігатиметься в морозилці, можна купити кілька кілограмів заздалегідь, заморозити домашню ковбасу або м'ясні рулети. Також можна закупити продукти на холодець, які можуть зберігатися в морозилці.

Деякі ковбаси можуть зберігатись від 1 до 6 місяців. При покупці такого продукту дивіться термін на упаковці.

  • Риба. Рибу можна купити, обробити та укласти невеликими порціями в морозилку.
  • Борошно. Подорожчати перед святом може і цей продукт, тому краще закупити його про запас. Знову ж таки кількість розраховуйте відповідно до потреб.
  • Свіжі овочі та фрукти. Оскільки цього року Великдень ранній, то у продажу є лише парникові продукти та привезені з-за кордону. Ціни на них кусаються вже давно. Деякі овочі та фрукти можуть полежати тиждень чи два. Але в основному це той вид продукції, що швидко псується, тому закупівлі можна десь за 6-4 дні до Великодня. Коренеплоди можна купити і за місяць.
  • Цукор. Хоча цей продукт може не сильно зрости в ціні, але його можна купити раніше.
  •  

    Вершкове масло. Є ймовірність, що ціни на цей продукт підскочать. Тому можна купити кілька пачок та кинути в морозилку.

  •  

    Посипання та прикраси. Вже зараз у багатьох магазинах пропонують різні посипки та прикраси до пасок та великодні яйця. Їх можна купити вже зараз, щоб не витрачати більше згодом.

  •  

    Сири та молочка. Заздалегідь можна купити, наприклад, ультрапастеризоване молоко, що має великий термін придатності і часто використовується у випічці.

  •  

    Соняшникова олія. Декілька пляшок теж не завадять, тим більше, що вона довго зберігається.

  •  

    Дріжджі. Тут питання як у можливому подорожчанні, так і в тому, що підготувавшись заздалегідь, напередодні свята не доведеться штовхатися в магазині в чергах та ажіотажі.

  •  

    Консерви. З цієї причини можна вже зараз купити на стіл продукти тривалого зберігання — рибні консерви, консервований горошок і кукурудзу, лечо та інші овочеві салати. Особливо якщо побачите щось із цього переліку в акції.

Причини подорожчання

Як зазначив президент аналітичного центру Олександр Охріменко, цього року подорожсання перед Великоднем яєць та м'яса буде, але незначне, бо вони зараз і так в ціні. А подорожчання. якщо й буде, то не більше  10-15%.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Валентин Литвинов зазначає, що після певної кризи, коли яйця коштували по 100 грн/десяток, зараз ціна стабілізувалася.

Сьогодні ціна варіюється в межах 50-60 грн за десяток, залежно від регіону. Наприклад, на Херсонщині десяток коштує 63 грн, а у Рівному — 55 грн, — додає експерт.

За його словами, ціна сьогодні впала, бо досягла споживчої червоної лінії.

Українці не готові купувати яйця за 100 грн, тож ціна поступово спускалася до тих позначок, де люди могли собі дозволити купити десяток, — додає Литвинов.

На думку економіста Андрія Мартинюка, що ближче до Паски, тим ціни можуть зірватися. Крім яєць та м'яса, ріст цін він прогнозує і на інші продукти: овочі, фрукти, хліб та крупи. Так, на його думку, ціни на яйця і м'ясо можуть вирости до 5%, а хліб і крупи - на 1-2%.

Цілком очікувано, що подорожчають продукти, на які передбачається найвищий попит, каже аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Оріщак.

Це насамперед яйця. На 10-15% подорожчає борошно, на 7-10% - молочні продукти, піднімуться ціни на овочі та фрукти. Причому погано навіть не те, що продуктовий кошик подорожчає до свята, а те, що ціни підвищаться і, найімовірніше, закріпляться, - вважає Орищак.

До Великодня може подорожчати і зелень. Експерт із Світового банку Оксана Руженкова каже, це через те, що її привозили із Середньої Азії, а логістика нині дуже незручна. Якщо раніше її привозили до чорноморських портів, а звідти розвозили країною фурами, то тепер потрібні трейлери з холодильними камерами, які дуже дорогі в експлуатації, також обмаль водіїв.

Нагадаємо, раніше ми писали: Церковний календар на квітень 2023. Коли у Дніпрі відзначатимемо головні свята місяця (Відео)