Яким був універмаг "Пайторг" у Дніпрі та чим схожий на нього "Пасаж"

Старожили Дніпра нерідко роблять невтішне порівняння "Пасажу" з його попередником "Дитячим світом". Але мало хто знає, що ще до "Дитячого світу" це місце посідав універмаг "Пайторг". А ось він мав чимало схожості з "Пасажем", пише Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олени Присягіної.

Універмаг "Пайторг"

Перший універмаг міста був збудований у 1927 році. Він розташовувався на розі проспекту К. Маркса (Яворницького) та вулиці Торгової (Ширшова, Липинського).

Універмаг був збудований на кооперативних засадах акціонерним товариством «Пайторг» та мав близько 10 відділів, розташованих на двох поверхах. Третій поверх будівлі займала контора «Пайторг». 

Вважається, що він був одним із перших великих універмагів у СРСР.

В універмазі "Пайторг" можна було купити все, що потрібно для життя, від продуктів харчування до одягу та взуття. Він був популярним місцем у городян та залучав до себе тисячі відвідувачів щодня.

Однак, його появу на заході сонця непу не можна назвати своєчасною.

Вже за кілька років «Пайторг» було реорганізовано у спецрозподільник і лише у другій половині 1930-х років відновив свою роботу як 1-й універмаг Дніпропромторгу.

Будівлю в модному стилі конструктивізму прикрашала металева химерна башта-піраміда.

"Пайторг" своїми розмірами та зовнішньою новизною різко виділявся серед невеликих лавок Старогостинного ряду.

1930-ті роки. Проспект К. Маркса. Нині Яворницького. Універмаг "Пайторг".

1932 рік. Проспект К. Маркса. Нині Яворницького. Архів Д. Позднякова. Поділилася Юлія Закревська.

Трохи про Старогостинний ряд

Торговий ряд, що складається з тимчасових дерев'яних крамниць для торгівлі «червоним товаром», збудували на проспекті ще 1793 року.

За давньою традицією сталості всього тимчасового, ряд тут і залишився. Його кілька разів капітально перебудовували, і на кінець 1870-х років 3-й Панський, він же 1-й Старогостинний торговельний ряд уже складався з 13 приватних кам'яних двоповерхових лавок, збудованих за єдиним проектом.

В епоху «розвиненого капіталізму» окремі лавки перебудовувалися відповідно до змін моди, але при цьому більш-менш зберігали розміри своїх попередниць.

У 1939 році впритул до універмагу "Пайторг", був збудований "Дитячий світ". Після реконструкції він і розширився на місце "Пайторгу".

Універмаг "Пайторг" сильно постраждав під час війни і у 1950-ті роки був розібраний. На фото його видно наприкінці ряду.

Період війни. На фото видно універмаг "Пайторг" та ліворуч від нього "Дитячий світ".

1942-43 рр. Ліворуч за проспектом видно постраждалу будівлю "Пайторгу". Колекція Сергій Мушеньок

1942 рік. Проспект К.Маркса кут із Ширшова. Зліва постраждав завдання "Пайторгу". Колекція Сергія Чигвінцева.

За матеріалами історика Валентина Старостіна.

Раніше ми писали: У Дніпрі відкрилися ковзанки: куди піти і скільки коштує