Якщо не хочете бути хворим і бідним: що не можна робити у народне свято 10 червня

10 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують священномученика Тимофія, єпископа Пруського. У народі день отримав назву Знамення Тимофія. Про традиції та прикмети 10 червня повідомляє Дніпровська порадниця.

Яке сьогодні церковне свято в Україні

Тимофій жив у IV столітті і був єпископом у Прусі у Віфінії. Він проповідував християнську віру і багатьох язичників навернув до християнства. Відомо, що за святість свого життя єпископ був наділений даром чудотворення. Водночас цього не оцінив імператор Юліан Відступник - за проповіді єпископа схопили і помістили до в'язниці. Але Тимофій не занепав духом, а продовжив проповідувати і у в'язниці. За переказами, щоб послужити святому, городяни приходили під вікна його темниці. Розгніваний імператор, розуміючи, що йому не впоратися з Тимофієм, не придумав нічого кращого, ніж стратити єпископа.

Пізніше мощі святого було перенесено до Константинополя (зараз це Стамбул), відомо, що біля гробниці Тимофія також відбувалися чудеса зцілення.

Про що говорять прикмети на 10 червня

За прикметами цього дня дивляться, якою буде погода найближчим часом:

  • день сонячний видався, але мурах не видно - буде негода;
  • птахи зранку чистять пір'ячко - до дощу;
  • павуки ховаються - погода зміниться.

У народному календарі 10 червня - свято Тимофіїв день або Знамення Тимофія. Прозвали його так тому, що в цей час зазвичай траплялися важливі передвістя, які попереджали про щось.

Що не можна робити 10 червня

10 червня, як і в інший день, церква не вітає лайку і сварки, наклеп і плітки, виступає проти образ, жадібності, заздрощів, зневіри.

У народі Знаменнями Тимофія називають знаки і прикмети дня, які мають пророчий сенс і можуть бути пов'язані зі здоров'ям і благополуччям. Приміром, поганим знаком вважається вдягнути сьогодні одяг навиворіт - це до неприємностей, чорна кішка, що перейшла вам дорогу, теж може означати низку невдач, обізнатися в людині - до весілля або похорону серед знайомих. Але якщо цього дня побачити випадково сонячний промінь у домі - то це добрий знак. Наші предки вважали, що боятися таких знамень не варто - навпаки, вони покликані попередити і, можливо, вберегти від поганого.

За народними прикметами цього дня не можна скупитися і відмовляти в допомозі - бо сам залишишся без грошей і без допомоги, і не варто виносити з дому сміття - це до скандалів у родині.

Що можна робити 10 червня

У святого Тимофія просять зцілення від хвороб, сил винести життєві труднощі, пережити невдачі.

У народі вважається, що в Тимофіїв день потрібно обов'язково допомогти нужденним, подати милостиню. Добре цього дня зібратися в сімейному колі або запросити в дім гостей.

10 червня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Антоніна, Василь, Іван, Тимофій, Феофан.

Також раніше ми писали Добриво для огірків з колотого гороху: природний та економний спосіб підживлення