Європейські стандарти: в Україні впровадять додатковий захист від фальсифікації лікарських засобів

Українці незабаром зможуть купувати ліки з більшою впевненістю, адже наша країна переходить на європейські стандарти якості лікарських засобів. Нова система верифікації з використанням 2D-кодів обіцяє знищити ринок фальсифікованих ліків та гарантувати, що ви отримуєте саме ті ліки, які вам призначив лікар. Про це повідомляє Дніпровська прадниця з посиланням на МОЗ.

Як це працюватиме

Виробники будуть зобов’язані маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором. Перед наданням споживачу лікарські засоби перевірятимуть на автентичність – вона встановлюватиметься системою наскрізної перевірки із перевіркою на рівні дистриб’юторів.

У місцях відпуску лікарський засіб скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі тій, яка внесена виробником до централізованого сховища даних. Якщо дані збігатимуться, то код на упаковці деактивуватиметься і лікарський засіб видадуть пацієнту. 


Якщо інформація не збігатиметься — система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачу, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Добровільно маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором можна буде робити з 1 січня 2026 року, обов’язково – з 1 січня 2028 року.

Також раніше ми писали Що робити, якщо ви або ваша дитина контактували з хворим на кір (поради від МОЗ)