Загадкові смерті та прокляття: історія падіння найпопулярнішого готелю Дніпра

У самому серці Дніпра знаходиться справжній уламок минулої епохи, що нагадує про колишні часи. Крім своєї архітектурної цінності, популярний «Гранд-готель» привертає увагу чутками про те, що колись став жертвою прокляття зухвалої злодійки. Про це пише "Дніпровська панорама".

Будівлю звели 1892 року за проектом архітектора Фердинанда Гагена в готичному стилі. Всього в готелі було 19 номерів, 2 загальні салони та величезний ресторан з кабінетами, що робило цей готель великим за мірками того часу. Крім цього, там була ще кухня, пральня, лакейські кімнати, комори та холодильні кімнати, де зберігали продукти. Загалом вартість будівлі оцінювалася у 60 тисяч рублів.

гранд отель

Загибелі власників

У травні 1897 року будинок продають нікому Абраму Кравцову, який невдовзі помер. Тому вже за 2 роки готель дістається у спадок його родичу харківському купцю Хаїму Кравцову, який чомусь так і не приїхав на нього подивитися, а лише перераховував гроші на утримання готелю. 1900 року новий власник несподівано переїжджає до Варшави, а потім до Берліна, де й помирає 5 липня 1913 року.

Як не дивно, але будинок Абраму Кравцову дістався всього за 41 тисячу рублів золотом, майже на третину менше за його початкову вартість без урахування зміни курсу. Загадка полягає в тому, чому прибутковий готель віддають так дешево, чому так швидко вмирає за нез'ясованих обставин його власник і чому його родич так жодного разу і не приїхав подивитися на розкішний будинок, який дістався йому у спадок?

мистика гостиница днепр

Серед городян ходила одна незвичайна легенда про даму в капелюшку з вуаллю, яка зупинилася в «Гранд-готелі», коли його господарем був Х. Ельсберг (він і продав у 1897 році будинок Кравцову).

Нібито пізно восени 1896 року оселилася в готелі якась мадам Жоржетт. Вона практично не говорила російською, весь час носила хитромудрий капелюшок з чорною вуаллю і видавала себе за гувернантку з Франції, яка приїхала найматися в місцеву багату сім'ю на запрошення. Ельсберг, який був одруженим, не зміг встояти перед чарами незнайомки, з якою випадково познайомився в салоні свого готелю. Складалося враження, як і француженка відповідає йому взаємністю.

Загадкова злодійка

У цей же час у постояльців найкращого готелю у місті почали пропадати речі. Думали, що краде хтось із прислуги. Як виявилося пізніше, за всіма крадіжками стояла «француженка» та її спільник, якого вона видавала за слугу. Поки вона відвертала увагу когось із постояльців, її поплічник витягав у нього з кишені гаманець або годинник.

Опинившись наодинці з незнайомкою одного вечора, Ельсберг і не помітив, як вона підмішала йому у вино снодійне, а потім зняла з його руки кілька золотих каблучок і стягла дорогий кишеньковий годинник. Після цього дівчину у готелі ніхто не бачив. Ельсберг нібито зробив заяву до поліції, якій вдалося навіть відшукати злодійку, а та своєю чергою прокляла Ельсберга та його готель. За легендою, з того часу в будинку не йде готельний бізнес. Хоча сьогодні це більше нагадує міську легенду. Підтверджень цієї історії у архівах немає.

воровка проклятье

У листопаді 1914 року окружний суд прийняв ухвалу про поділ майна між 5 доньками покійного Хаїма Кравцова. Чомусь жодна з них не захотіла займатися готелем. Доходи від застарілого за останні роки "Гранд-готелю" просто відправляли спадкоємцям за кордон.

Вже 1916-го року готель перестав приносити будь-який прибуток і його продали Майї Подільській, дружині місцевого лікаря. Упорядкувати «Гранд-готель» вона не встигла, через 2 роки його націоналізували.

отель в днепре

Сумний результат

Так і закінчилася історія одного з найкращих готелів Катеринослава. Наразі будинок відреставрували і в ньому знаходяться офіси.

Нагадаємо, раніше ми писали про історію загадкової будівлі з однією стіною.