Запорожець за Дунаєм. У Дніпрі вперше, після перерви, поставили легендарну оперу, для якої створили 100 костюмів

Вихідними у Дніпрі відбудеться гучна прем'єра. Вперше, після тривалої перерви, у Дніпровському оперному дадуть "Запорожця за Дунаєм". Його раніше не було в репертуарі нашого театру, незважаючи на те, що унікальний твір композитора Семена Гулака-Артемовського вважається першою українською оперою, для якої лібретто було написано рідною мовою. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Вперше опера "Запорожець за Дунаєм" була поставлена у Маріїнському театрі Санкт-Петербургу 14 квітня 1863 року та незабаром опинилась під цензурною забороною через репресії проти проявів національної культури народів, що входили до складу Російської імперії. А у виконанні українських акторів прем’єра цієї опери відбулась лише через 20 років - у 1884 році.

Ідея відтворення вистави на сцені Дніпровської опери з'явилася у диригента-постановника Василя Коваля. 

Це була моя ідея, тому що в нашому театрі на данний час немає українських опер, а "Запорожець за Дунаєм" - це для України знакова вистава, - каже Василь Коваль.

Прем'єра, для якої підготували 100 костюмів, обіцяє бути яскравою. Схоже, вона вже викликала інтерес місцевих театралів. Квітків у касах залишилося мало, а до вистави лише два дні. 

Детально про це - у сюжеті тележурналістів.

Нагадаємо, що у 1953 році на кіностудії імені О. Довженка зняли художній фільм "Запорожець за Дунаєм" за мотивами однойменної опери Семена Гулака-Артемовського. 

Раніше ми писали, що сьогодні день Василини Вказівниці. Чому сьогодні заборонено стелити чисту постільну білизну.