Злість — наша сила: як трансформувати негативні емоції на дії

Злість, гнів та інші негативні емоції досі для деяких перебувають під стигмою: «Це погано. Неприродно. Аморально. Заборонено. Не для мене». Проте це природна реакція людського організму лише на рівні біохімічних процесів. А бажання «розучитися» відчувати лють можна порівняти з бажанням втратити слух зусиллям волі. Коли ви гніваєтеся, у крові підвищується рівень адреналіну та норадреналіну, напружуються мʹязи — іншими словами, тіло готове оборонятися. І напевно, предкам це неодноразово рятувало життя. Тому, сподіваємося, ви розумієте, що не буває поганих емоцій, головне — вміти екологічно їх проживати, не руйнуючи себе та оточуючих. Як це зробити? Давайте розбиратися.

Дозвольте собі проживати різні емоції

Визнайте, що відчуваєте агресію. Особливо важливо це зробити в ті моменти, коли подібні реакції здаються недоречними та неприпустимими. Наприклад, люди можуть «забороняти» собі сердитись на батьків, дітей чи партнерів, але реакції нікуди не подінуться. Вони будуть просто пригнічені, доки не прорвуть емоційну дамбу, зносячи все на своєму шляху (під удар можуть потрапити і гармонійні взаємини з близькими). 

Після того, як приймете цю емоцію, постарайтеся чітко позначити її причину. Буде добре, якщо зможете спокійно обговорити її з людиною, яка стала обʹєктом агресії. Але якщо не впевнені, що розмова пройде благополучно, одразу переходьте до наступних пунктів.

Доглядайте за собою

Влаштуйте спа-ритуал: налийте теплу ванну та розчиніть у ній ароматну сіль. Методично намильте своє тіло, концентруючись на кожному пальці рук і ніг. Помасажуйте шкіру голови, зосереджуючись на тому, як розслаблюються мʹязи. Потім нанесіть крем та інші засоби для догляду. Можете зробити масаж обличчя за допомогою скребка гуаша або роллера - відповідні аксесуари представлені на EVA.UA

Сенс у тому, щоб перевести фокус із негативу на свої дії. Монотонні дії допомагають заспокоїтися, а коли це повʹязано із турботою про себе, то процес стає куди приємнішим та ефективнішим..

Почніть прибирання, готування чи інше рутинне заняття

Продовжуючи тему попереднього пункту, варто згадати, що навіть миття посуду може стати медитативним і допомогти прожити гнів. Це зона, де все під вашим контролем: ви маєте право як розбити цю чашку, так і ретельно вимити її. Ніхто не може вплинути на перебіг того, що відбувається, крім вас. Таким чином, мозок переключається на нарікання щодо обставин і дій людей, йому непідвладних, на рутинне завдання.

Подихайте / Покричіть

Обирайте той спосіб, який більше підходить вашій ситуації та емоційному напруженню. Можна зробити кілька глибоких вдихів та видихів, спрямовуючи повітря в живіт, щоб вирівняти дихання та допомогти мозку відключитися від агресії. А можна — покричати, що є мочі, поки вся напруга не вичерпається. Для цього підійде машина, будинок, пустельне поле чи подушка у спальні. Якщо хочете, увімкніть музику або футбольний матч, під який можна покричати. Головне — робити це щиро та без сорому.

Займіться спортом

Навантажуючи тіло, розвантажуємо голову – принцип простий. Краще вибирати активності без агресії, щоб дійти емоційної рівноваги. Добре підійдуть заняття фітнесом, біг, катання на велосипеді чи плавання. А якщо такі фізичні навантаження вас теж злять, то увімкніть улюблену музику та потанцюйте. Це дасть вихід негативним емоціям та зарядить позитивними. 

Напишіть листа

Психологи радять виплеснути злість та образу на папір або в електронний документ. Це відмінний варіант, якщо поговорити зараз немає з ким чи немає бажання. Пишіть усе, що думаєте та відчуваєте. Не хвилюйтеся про стрункість фраз і акуратність почерку. Поясніть, чому ви розлютилися: це допоможе і в собі краще розібратися, і аргументувати позицію «винуватцеві», якщо йдеться про міжособистісні стосунки. 

Чому так важливо дозволяти собі злитися?

Пригнічуючи негативні емоції, легко розучитися відчувати позитивні. Наприклад, установка «Я не можу відчувати злість на свого партнера, адже я так сильно його люблю» може призвести до того, що замість звичних підтримки, емпатії та турботи зʹявиться пасивна агресія. Сарказм, відстороненість і навіть спроби нашкодити людині (наприклад, навмисне пересунути сидіння в машині, щоб їй було незручно сидіти) — ось що може вилитися з пригнічених емоцій. Адже вони нікуди не подіються, а сидять усередині, прагнучи донести опоненту всіма способами, що він вас зачепив.

Тобто прагнення уникнути конфлікту заради гармонійних відносин провокують протилежний ефект. І такі наслідки можуть виявитися у будь-якій сфері. Тому не тримайте цей потік енергії у собі. Злість руйнівна у випадках, коли не знаєш, що з нею робити. А у вас є перевірені способи, як випустити пару екологічно.