Знає один господар із тисячі: що робити з опалими та гнилими яблуками

У садах почали збирати врожай яблук. При цьому втрата частини врожаю неминуча. Якісь плоди передчасно обпадуть, частина почне підгнивати ще на гілках. Досвідчені садівники стверджують, що викидати цей "неліквід" не варто - він може принести чималу користь саду та городу. Як саме можна правильно утилізувати некондиційні яблука та що з ними робити, щоб уникнути шкоди та отримати максимальну користь, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Обозреватель.

Прибирати чи не прибирати

На перший погляд може здатися, що залишені на землі опали підгнили плоди за зиму розкладуться і підживлять ґрунт. І це так. Але з більшою ймовірністю вони ще до того стануть середовищем розмноження для інфекцій і шкідників, які можуть перекинутися на дорослі рослини і знищити здоровий урожай. Тому опалі і яблука, що підгнили, потрібно збирати і виносити з саду для переробки.

Яблучний компост

Щоб отримати з некондиційних яблук хороше органічне добриво, їх потрібно скласти в яму і засипати товстим шаром землі – сантиметрів 10-15. Це вбереже їх від уваги плодових мушок та інших комах та дозволить добре перегнити, віддавши всі поживні речовини. У яблучний компост рекомендують додавати доломітове борошно або золу, адже він сам по собі може бути надто кислим.

Підживлення грядок

Яблука можуть принести чималу користь плодовим кущам та деревам. Для цього їх потрібно закопати у саду. Щоб підготувати плоди до такого використання, їх потрібно розсортувати, відкинувши червиві та гнили, і подрібнити чи роздавити лопатою. Далі цю масу закладають у борозну поруч із рослинами, які хочуть підгодувати. Таку борозну викопують біля ряду кущів або довкола дерева на відстані 10 см від ствола. Її глибина має становити приблизно 15 см, щоб плоди можна було добре перекласти землею та перегноєм. Зверху борозну засипають тирсою або соломою.

Нагадаємо, раніше ми писали: Коли одних овочів мало. Рецепт кабачків з начинкою