Звання Героя України просять присвоїти загиблому командиру штурмового полку "Цунамі" Олександру Гостіщеву з Дніпра

Під час ракетного удару по Одесі загинув Олександр Гостіщев, командир батальйону "Цунамі". Офіцер з перших днів війни боронив Україну, брав участь у найгарячіших точках бойових дій. Завдяки його мужності та професіоналізму, сотні людей були врятовані. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

Сьогодні українці просять присвоїти Олександру Гостіщеву звання Героя України.

Про присвоєння звання Героя України (посмертно) підполковнику поліції Гостіщеву Олександру Євгеновичу, начальникові управління – командиру полку управління поліції особливого призначення № 2 (штурмовий полк «Цунамі») Департаменту поліції особливого призначення «Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють».

З початком війни Гостіщев О. Є. пішов добровольцем до батальйону «Дніпро-1» та став командиром першої його роти, у складі якої в ніч із 12 на 13 червня брав участь у звільненні Маріуполя від незаконних збройних формувань. Протягом літа 2014-го майже щодня особисто брав участь в контрдиверсійних заходах та затриманні учасників незаконних збройних формувань.

гости1
У серпні 2014-го Гостіщев О. Є. з групою побратимів зайшов в оточену Амвросіївку, щоб визволити і забрати з лікарні пораненого побратима, який не міг самостійно пересуватися. Під час операції, переодягнувшись у цивільний одяг, Гостіщев О. Є. з побратимом зайшов до лікарні Амвросіївки, забрав пораненого, але дізнавшись, що ще 13-ро прямують у лікарню із Саур-Могили, викликав групу підкріплення, зайняв оборону, прикривши відхід із Саур-Могили наших захисників. Далі він організував із Маріуполя 5 карет швидкої допомоги для вивезення поранених. Його дії допомогли врятувати не одне життя.

Не менш героїчними були дії Гостіщев О. Є. в Іловайську. Під щільним вогнем противника він вивів з оточення свій підрозділ та військовослужбовців Збройних Сил України. Він професійно командував ротою і виконував завдання із зачищення Іловайська від незаконних збройних формувань. На жаль, регулярна російська армія, яка оточила місто, переважала чисельно та озброєнням. Під час виходу через так званий зелений коридор Гостіщев О. Є. вирішив, що його підрозділ прориватиметься з оточення. Військові погодилися приєднатися до підрозділу. Зрештою зібралося 52 бійці.

Правильно оцінивши ситуацію, Гостіщев О. Є. ухвалив рішення виходити з Новокатеринівки по невеличкій річці поки не зупинилися біля болота з очеретом. У тому очереті, по пояс в воді і мулі, хлопці просиділи з 11-ї ранку до 20-ї вечора. Уже згодом вони дізналися, що проповзли повз ворожий блокпост. З настанням сутінок почали рухатися через поля і дісталися території, де працював мобільний зв’язок. Зв’язавшись зі штабом батальйону, отримали вказівку рухатися на Комсомольське, нині – Кальміуське. Бригада Нацгвардії, яка перебувала там, підсвітила шлях сигнальними ракетами, і вже на ранок 52 бійці були виведені з оточення.

гости2
У 2015 році очолював Жовківське відділення поліції у Львівській області, а потім – підрозділи патрульної поліції у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному Луганської області. У 2017–2019 роках керував управлінням патрульної поліції в Луганській області. У липні 2019 року очолив управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Одеській області, а вже з листопада 2019 року призначений начальником управління патрульної поліції в Одеській області Департаменту патрульної поліції.

гости
13 грудня 2021 року призначений заступником начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області.
З 18.04.2022 по 05.02.2023 був командиром зведеного батальйону Національної поліції України «Цунамі» та виконував службові (бойові) завдання у його складі на півдні України з оборони Миколаївської та Херсонської областей.

На території Одеської області протягом квітня – червня 2022 року організував та взяв участь у 22-х оперативно-бойових заходах контрдиверсійної боротьби із виявлення диверсійно-розвідувальних груп противника та їх імовірних посібників. У зазначений період виявлено схрони зі зброєю, амуніцією, засобами зв’язку та іншим обладнанням, здійснено фільтраційні заходи, спрямовані на встановлення колабораціоністів, які розповсюджували антиукраїнський контент у соціальних мережах, з метою ескалації конфліктної ситуації в регіоні, розпалювання міжнаціональної, міжетнічної ворожнечі та виправдовування злочинних дій противника.
Так, 17.07.2022, координуючи дії штурмових груп під час наступу на окуповану територію Лозового Херсонської області, завдяки вмілим діям та правильним рішенням Гостіщева О. Є. вдалося утримати населений пункт до підходу допоміжних сил. Це дало змогу безперешкодно просуватися військам Збройних Сил України на Херсонському напрямку.

У період із 03.09.2022 до 10.11.2022 зведений батальйон Національної поліції України «Цунамі» під керуванням підполковника поліції
Гостіщева О. Є. здійснив штурмові дії в Миколаївській та Херсонській областях, а також контрдиверсійні, пошукові та оперативно-профілактичні заходи на території 10 населених пунктів – Лозового, Білогірки, Благодатівки, Іщенки, Калинівського, Бобрового Кута, Євгенівки, Василівки, Павлівки та Івано-Кепіного.
Гостіщев О. Є. брав безпосередню участь у звільнені селища Давидів Брід та міста Херсона, за що нагороджений орденом Богдана Хмельницького
ІІІ ступеня.

Із 06.02.2023 призначений на посаду начальника управління – командира полку управління поліції особливого призначення № 2 (штурмовий полк «Цунамі») Департаменту поліції особливого призначення «Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють».
З метою виконання завдань у взаємодії з підрозділами (військовими частинами) Збройних Сил України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України та іншими складовими сектору безпеки і оборони із відсічі та стримування збройної агресії рф на території України, відповідно до наказу Національної поліції України від 06 липня 2023 року підполковника поліції Гостіщева О. Є. відряджено в оперативне підпорядкування основному командному пунктові оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».
Під керівництвом Гостіщева О. Є. проведено понад 50 бойових (спеціальних) операцій – бойових виходів, спрямованих на звільнення територій населеного пункту Кліщіївки Бахмутського району Донецької області. Унаслідок успішних штурмових дій ліквідовано 274 військовослужбовці рф, поранено 624 та 25 захоплено в полон. Окрім того, знищено 24 одиниці бойової та спеціальної техніки противника, а також уражено 7 складів з боєприпасами.
Так, 23.07.2023 під керівництвом Гостіщева О. Є. проведено спеціальну операцію, що тривала понад 15 годин. Поліцейські батальйону № 1 полку штурмували позиції противника та проводили вдалі атаки. Окупанти зазнали великих втрат, незважаючи на те, що чинили потужний опір і вводили резерви. Штурмовою групою підрозділу знешкоджено 12 та поранено 3 військовослужбовці рф, а також знищено бронетехніку ворога – бойову машину піхоти. Під час штурмових дій на південній околиці населеного пункту Кліщіївки Бахмутського району Донецької області разом із 80-ю окремою десантно-штурмовою бригадою Десантно-штурмових військ Збройних Сил України під керівництвом Гостіщева О. Є. поліцейські батальйонно-тактичної групи № 2 просунулися вперед у північному напрямку та закріпилися на досягнутих рубежах, далі передали позиції підрозділам Збройних Сил України.
Під керівництвом Гостіщева О. Є. у серпні 2023-го проведено спеціальну операцію – штурмові дії в районі населеного пункту Кліщіївки Бахмутського району Донецької області, унаслідок яких штурмовим групам вдалося просунутися вглиб оборони противника та пройти одну укріплену лінію оборони. Також штурмові групи зачистили близько 17 пошкоджених будівель та 7 погребів. Санітарні втрати противника – 7 загиблих та 7 поранених. Гостіщев О. Є. особисто спланував засідку, у якій вдалося знищити БТР ворога з елітним десантним підрозділом. На той час втрати ворога сягали 14 загиблих. Втрат серед особового складу під час проведення активних штурмових дій не допущено.
У вересні 2023 року під час штурмових дій в районі населеного пункту Курдюмівки Бахмутського району Донецької області повернули під контроль сил оборони України понад 300 метрів позицій ворога. Втрати росіян склали понад 12 осіб.
У грудні 2023 року під час операції в районі Майорська Горлівського району Донецької області взято в полон двох військовослужбовців рф та зачищено дві позиції ворога.
Під час виконання бойових (спеціальних) завдань підполковник поліції Гостіщев О. Є. взаємодіяв зі штабами в зоні інтересів для координації дій та володіння оперативною обстановкою, надавав пропозиції щодо організації виконання бойових (спеціальних) завдань та контролював хід їх виконання, керував боєм зведеного підрозділу – батальйонно-тактичної групи № 2 та підрозділами, що перейшли в оперативне підпорядкування.
У січні 2024 року Гостіщев О. Є. разом із підрозділом повернувся до пункту постійної дислокації в місті Одесі.
15.03.2024, об 11:05, невстановлені військовослужбовці рф у порушення правил та звичаїв ведення війни навмисне здійснили ракетний обстріл приватного сектору м. Одеса. Унаслідок обстрілу зруйновано будівлі та споруди, пошкоджено прилеглі до нього будинки.
Перебуваючи поряд з епіцентром подій Гостіщев О. Є., не вагаючись, першим прийшов на допомогу постраждалим і розпочав розбирати завали зруйнованої будівлі. Однак під час другого підступного ракетного удару отримав поранення, не сумісне із життям.
За особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України, бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання службових обов’язків, мужність і відвагу, виявлені у справі захисту прав і свобод громадян, інтересів держави, відданість Присязі працівника поліції підполковник поліції Гостіщев Олександр Євгенович заслуговує на присвоєння звання Героя України (посмертно).

Станом на 11 квітня 9 годину ранку петицію про присвоєння звання Героя України (посмертно) Гостіщеву Олександру Євгеновичу підписали 12 745 людей. 

пети1