Де у Дніпрі можна пройти реабілітацію після інсульту

У четвер, 11 травня, у Дніпрі чергова по місту заступниця директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради Олександра Бодня відвідала відділення, де проходять реабілітацію пацієнти з захворюваннями нервової, опорної-рухової, дихальної, серцево-судинної, ендокринної систем. Таким чином керівниця перевірила виконання доручень міського голови, Бориса Філатова щодо забезпеченості лікувальних закладів та покращенню медичного простору міста. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

реабілітаційний центр1реабілітаційний центр3

Відділення реабілітації знаходиться в одній з амбулаторій Дніпра та працює з початку лютого 2022 року. Послугами можуть користуватися пацієнти різних вікових категорій, починаючи з трьох років.

40% пацієнтів - це постінсультні хворі, які потребують навчання у самообслуговуванні та адаптаціі у побутових звичках, а також розробки мілкої моторики щоб уникнути труднощів у самодогляді. Також тут приймають пацієнтів з розладами мовлення та пацієнтів, які потребують психологічної допомоги.

Направлення до реабілітаційного центру пацієнти можут отримати як у сімейного лікаря, так і в будь-якого вузького спеціаліста, включаючи невропатолога, травматолога, хірурга, ендокринолога та інших спеціалістів.

Які послуги можна отримати

  • Фізичну терапію
  • Ерготерапію
  • Психотерапію
  • Мовну терапію
  • Масаж

При першому зверненні - збирається мультидисциплінарна команда, яка визначає план реабілітаційного лікування. При потребі- план лікування може бути переглянутий.

Фізичну терапію фахівці  підбирають до кожної патології індивідуально. Можуть  запропонувати велотренажер та бігову доріжку для кардіонавантаження, також застосовуємо вертикалізатор для навчання ходи пацієнтів, які потребують цього.

В залі є чимало простих засобів, включаючи гантелі, обтяжувачі, еспандери, фітрезинки, тактильні ковдри та мʼячі для патології ступнів, а також напівсферу для тренування вестибулярного апарату. 

Ерготерапевти кваліфіковано навчають навичок самообслуговування та самодогляду за допомогою пристосовуючих засобів для покращення соціалізації пацієнтів. 

Також нещодавно заклад придбав нове обладнання з новітньою технологію "Рукавички Smart Glove", що означає розумна рукавичка для покращення біомеханічних функцій рук та кистей. До неї додається екран з цікавими вправами і це дуже зацікавлює пацієнтів та додає мотивації. Кваліфіконі психологи надають психологічну допомогу та часто співпрацюють з логопедами під час роботи з дітьми, - розповіла Олександра Бодня.

 У відділенні  працюють два лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, два фізичних терапевта, два ерготерапевта, 2  асистента фізичного терапевта, 2 психолога,  2 логопеда та  2 медичні сестри.

В  минулому році тут отримали  реабілітацію  637 чоловік. За 4 місяці цього року ми надали послуги 450 хворим. Тобто щомісячно реабілітаційне лікування отримує близько 100-120 людей, - додала заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпровської міськради.

реабілітаційний центрреабілітаційний центр2реабілітаційний центр4реабілітаційний центр5реабілітаційний центр6реабілітаційний центр7

Нагадаємо, у Дніпрі врятували життя бійця, якому уламок влучив у серце.