Дніпро– один із лідерів у реорганізації системи харчування у комунальних закладах освіти

В Україні з 2017-го розпочалося реформування системи дитячого харчування. Тоді вперше за 18 років переглянули добові потреби для різних вікових груп.

Нові норми враховують рекомендації і стандарти Всесвітньої організації охорони здоров’я та Європейської агенції з харчової безпеки, зокрема щодо зниження норми калорійності для дітей різного віку внаслідок зменшення потреб у нетваринних білках і вуглеводах. Водночас у країні почав зростати ринок аутсорсингу – передачі організації харчування у закладах освіти компаніям-переможцям конкурсних торгів. У досить значній кількості міст лише цьогоріч розпочинають впроваджувати пілотні проєкти у школах і садках.

79847446_475153659806623_483619863059759104_n

За словами кандидатки соціологічних наук, експертки у сфері регіонального та міського розвитку Надії Міхно, реформування шкільного харчування проходить у різних регіонах з різними темпам. І поки на загальнонаціональному рівні лише готуються до змін, у Дніпрі вже два роки поспіль впроваджується новий підхід до харчування у комунальних закладах освіти.

«Завдяки зусиллям муніципалітету організація харчування дітей у дитсадках і школах міста вийшла на новий рівень. Відбулися позитивні зміни за багатьма аспектами: від облаштування самих їдальнь і харчоблоків до меню та якості їжі. По-перше, запроваджена система харчування за принципом аутсорсингу.

Тепер харчуванням дітей повністю займається приватна компанія, яка виграла тендер: вона постачає продукти, наймає кухарів для приготування їжі тощо. Це дозволяє підвищити якість харчування та рівень обслуговування, зробити весь процес більш прозорим. При цьому місто створює умови для забезпечення дітей у закладах освіти здоровим, різноманітним, збалансованим гарячим харчуванням. Дитина має змогу не просто перекусити бутербродом чи булочкою, а скуштувати гарячі страви, комплексно поснідати чи пообідати», – розповіла під час пресконференції Надія Міхно.

Серед змін експертка також зазначила те, що у загальноосвітніх закладах Дніпра збільшилась кількість учнів старших класів, які вподобали гаряче харчування:

«Це відбулося завдяки тому, що у школах, окрім звичайної їдальні, почали з’являтися буфетні зони зі шведською лінією. Тут учні не просто отримують певні страви, а можуть обрати їх самостійно за своїм смаком. На сьогодні лінія гарячого харчування з’явилася вже у 22 школах міста».

Також, аби зробити страви не лише корисними, а й врахувати побажання всіх, до формування меню почали залучати і самих батьків, тобто підвищився контроль з їхнього боку. У дитячих садках біля харчоблоків встановлені cпеціальні вітрини для контрольних порцій, щоб батьки могли порівняти відповідність виданої з тією, що прописана в тендерному меню. Водночас й у школах кожен з батьків може особисто пересвідчитися у якості їжі. Для цього можна прийти до навчального закладу, придбати у їдальні порцію та скуштувати її.

Крім цього, за останні роки у багатьох закладах освіти міста проведено ремонти їдалень і харчоблоків, закуплено нове сучасне обладнання. У першу чергу це опорні школи-тисячники.

«Отже, Дніпро можна назвати одним із міст-лідерів у питанні реорганізації системи харчування у комунальних закладах освіти. Наш позитивний досвід можна не лише переймати іншим містам, а масштабувати на всю країну, поклавши в основу реформи шкільного харчування на національному рівні, оскільки ті зміні, які зараз пропонуються державою, вже успішно втілені у нашому місті», – додала Надія Міхно.