До рук краще не брати. У Дніпрі помітили незвичайного жука (Фото)

Цієї весни в Дніпрі помітили незвичайного жука. Незграбна комаха з товстим тілом була оприлюднена на сторінці "Тваринний світ України", повідомляє Дніпровська панорама.

жук майка в Днепре

У коментарях люди визначили, що це жук Майка (не плутати із травневим жуком!).

Зазвичай жуки Майки тримаються на землі, повзають пнями і трав'янистими рослинами. Дорослі особини харчуються злаками, люблять конюшину, кульбаби, жовтці, анемони, фіалки. Опинившись поблизу полів із овочами, шкодять сільськогосподарським культурам. Зустріти жуків можна в степах, луках, на узліссях.

До рук краще не брати

Майки - рід жуків-наривників, що відрізняються середніми та великими розмірами. Тіло комах подовжене, черевце добре розвинене, надкрила вкорочені. Характерна особливість наривників - вміст у тілі отруйної речовини кантаридину. У момент нападу хижаків вони виділяють із зчленувань кінцівок рідину, що викликає нариви шкіри. Серед найбільш відомих видів: майка звичайна (чорна), майка строката (красива) та майка жук фіолетова. Типові представники роду харчуються трав'янистими рослинами, які потомство паразитує в гніздах бджіл. Комахи із блискучим синім покривом тіла своїм забарвленням попереджають оточуючих про небезпеку.

Для смертельної дози дорослій людині достатньо отрути лише одного-єдиного такого жука. В античні часи в Греції цю отруту навіть використовували для здійснення страт. З арсеналу отруйників він не зник і в пізніші часи. Втім, отруйність цих жуків дещо перебільшена.

Вважаються рідкісними

Зараз майки звичайні, вони ж - чорно-сині маслянисті жуки (нім. Schwarzblauer Ölkäfer) знаходяться під загрозою зникнення, і тому були оголошені в Німеччині "Комахами 2020" (Insekt des Jahres).

Опис цих комах можна сміливо розміщувати в розділі "Дивне - поруч". Самки зовні схожі на лялечок великих метеликів, але з непропорційно маленькою головою та ніжками. Вони мають надкрила, але крила при цьому відсутні. Ці жуки використовують особливу стратегію розмноження та поширення, тому дорослим комахам поспішати і кудись далеко переміщатися нема чого. Тікати - теж, тому що природних ворогів у них немає.

Найчастіше їх можна побачити в період розмноження – у травні, звідси і назва – майки. Самки відкладають яйця у землю. Пізніше личинки вибираються на поверхню і потім на квітах чекають на диких бджіл або рідше - якихось інших відповідних комах. Тому там, де водиться багато таких жуків, все гаразд із дикими бджолами. І навпаки.

Вчепившись за бджолу, вони потрапляють у гнізда, де розвиваються, харчуючись яйцями та запасами корму – наприклад, пилком та медом. Зараз майки прості опинилися під загрозою через різке скорочення популяцій різних видів диких бджіл, тому потребують охорони, як і самі бджоли.

Цієї весни їх також помітили на Київщині (з Ситняки, Макарівський район):

жук майка

жук майка

та в Харківській області:

жук майка

Також люди повідомляють, що багато бачили їх на Одещині:

У нас таких багато у дворі. І в будинок лізуть постійно((( Південь Одещини, - написала Ївга Хорунжа.

Нагадаємо, раніше ми писали: Мурахи просто підуть: дієвий спосіб захистити дерева