Екзамен для пацієнта: чек-лист з підготовки до медичних аналізів

Медичні аналізи — перший важливий крок до правильного діагнозу та ефективного лікування. І, фактично, до здоров’я. Звісно, якщо це точні медичні аналізи. Та чи всі пацієнти знають, що достовірність результату дослідження — відповідальність не лише лабораторії? 

«Простий» медичний аналіз складається з трьох етапів: преаналітичного (який включає підготовку до аналізу, процедуру взяття біоматеріалу та його доставку в лабораторію), аналітичного (це безпосередньо лабораторне дослідження) та постаналітичного (аналіз отриманих результатів). 

—   Лабораторія, зі свого боку, гарантує якість кожного з цих етапів, — зазначає Ірина Липчак, головний лікар клініко-діагностичної лабораторії ІНВІТРО. — Весь наш персонал — від відділень забору біоматеріалу до лабораторного комплексу — має високу кваліфікацію та чітко дотримується сучасних медичних стандартів. 

В ІНВІТРО для взяття аналізів використовуються вакуумні пробірки, що не просто робить процедуру швидкою та безпечною, а й забезпечує необхідні умови для зберігання і транспортування біоматеріалу (до речі, у відділеннях ІНВІТРО пацієнти можуть безкоштовно отримати вакуумні пробірки і для аналізу сечі). 

Дослідження в лабораторії проводяться на інноваційному обладнанні виробництва США, Швейцарії, Німеччини, Японії та ін., з використанням лише оригінальних сертифікованих реагентів від провідних світових брендів. Регулярний зовнішній незалежний контроль та система щоденного внутрішнього контролю підтверджують точність досліджень, які проводить лабораторія ІНВІТРО. 

Однак ми, на жаль, не можемо контролювати, як пацієнти дотримуються правил підготовки до медичних аналізів. 

photo_2021-11-23_16-17-51

Чому преаналітичний етап є настільки важливим? 

На зміну показників стану нашого організму впливають не лише внутрішні фактори (інфекції, порушення функцій органів та систем), а й фактори, так би мовити, зовнішні: їжа, прийом ліків, фізичне навантаження, шкідливі звички і т. д. 

Пропонуємо чек-лист основних рекомендацій щодо підготовки до «екзамену для пацієнта» — медичного аналізу. 

1.    Аналіз крові здається натщесерце — не менше 8 годин і не більше 14 годин голоду. Напередодні бажано не вживати жирну та гостру їжу.

2.    Пити воду перед взяттям крові не просто можна, а й важливо. Це профілактика утворення згустків, які унеможливлюють якісне дослідження крові.

3.    Ліки! Їх бажано припинити приймати за кілька днів до аналізу. Якщо це неможливо, обов’язково повідомте про це співробітників лабораторії перед процедурою. 

4.    Не вживайте алкоголь напередодні аналізу. Та не куріть щонайменше за дві години до дослідження. Ці шкідливі звички впливають на метаболічні процеси в організмі та змінюють секрецію деяких біологічно активних речовин.

5.    Не бажано здавати кров невдовзі після фізіотерапевтичних процедур або інструментального обстеження: ці маніпуляції можуть викликати тимчасову зміну деяких лабораторних параметрів.  

6.    Час має значення! Кров рекомендується здавати вранці — з 8 до 11 години. Для деяких аналізів це є критичним, враховуючи добові коливання гормональних та біохімічних параметрів. 

7.    Фізичне та емоційне навантаження також може вплинути на результат аналізу. Тож до медичного офісу краще прийти за 30 хвилин до процедури, щоб відпочити та заспокоїтись перед аналізом. 

photo_2021-11-23_16-17-56

Це загальні правила, і вони зовсім не складні. Але деякі дослідження вимагають додаткової спеціальної підготовки. Про яку треба спитати лікаря, що призначив аналізи, або медика лабораторії. Інформацію про певні вимоги преаналітичного етапу також можна подивитися на сайті ІНВІТРО.

Як бачимо, точність результату медичного аналізу — відповідальність і лабораторії, і пацієнта. І є ще один важливий момент, який треба враховувати при свідомому ставленні до моніторингу свого здоров’я: вибравши лабораторію, що гарантує якість досліджень, не варто перевіряти результати ще десь, адже в різних лабораторіях можуть застосовуватися різні методи та одиниці вимірювання, і їх порівняння буде некоректним.