Лабіринти Аптекарської балки у Дніпрі: як у різні часи називали цю місцевість (фото)

Круті вулиці, таємні стежки, струмок десь унизу та будиночки, що обліпили схили цієї відомої у Дніпрі, балки. Вона називається Аптекарської, але мало хто знає - чому. Цікаву іннформацію про історію місцевості, як завжди, надає дніпровська краєзнавиця Олена Присягіна. Про її відкриття повідомляє Дніпровська панорама.

аптекарська

На планах міста кінця 18-го -початоку 19-го століть, балка ця носить назву Сухий байрак. Аптекарською вона стала пізніше. І пов'язано це з тим, що Катеринославський земський лікар і аптекар, Карл Іванович Роде, купив там земельну ділянку для дачі.

аптека карла роде

 Він походив з німецьких переселенців і у наших краях був  єдиним фаховим спецалістом, який підходив до лікування людей з точки зору тогочасної науки, а не як шарлатан. Зокрема, він розпочав практику збирання лікарських рослин, а також заснував невеличку ділянку для їх вирощування. Вона розміщувалася в окремій балці, яку люди прозвали Аптекарською. Ця назва збереглася і донині.

аптекарська балка зверху

Згодом землі перейшли у володіння родини командира катеринославської арештантської роти майора Федора Негрескула.
Потім більша частина балки почала належати Адріану Якимовичу Шляховському.

грунтова дорога

На місці де обліпили дно і схили балки маленькі і великі, скромні і не дуже будиночки, шумів колись ліс! Він належав поміщику Шляховському. Афанасій Сивий, який служив у пана", мав за лісом доглядати - пишуть історики.

Шляхівка

У 1896 році, на ділянці Шляховського було організовано селище для робітників Брянського заводу (Петрівка), під назвою Надєждіно, але в просторіччі його називають - Шляхівка.

тропа

Тепер про прогулянку... Це дивовижний контраст двох світів. Галасливих міських вулиць і цілком умиротвореної території балки.
Перед спуском відкривається чудова картина. Розсип будиночків на схилах, що потопають у зелені, дзюрчання струмка та спів птахів. Тут дуже відчутна близькість природи, -пише Олена Присягіна 

річка в балці
Круті спуски та підйоми. Затишне переплетення вулиць та провулків.

аптекарська

Але не все тут так райдужно. Є такі круті спуски, що вздовж них пристосовані поручні. Під час ожеледиці, думаю від них користі небагато. Дороги потребують ремонту. Деякі будинки стоять на таких схилах, що дивно, як вони взагалі стоять.

аптекарська балка

Для новичка здесь вообще не просто. Пару раз заходила в тупиковые переулки. Потом накинула ещё пару километров, чтобы найти мост через ручей.  И кстати, за все время прогулки, а была я там порядка двух с половиной часов, встретила всего пару человек. Они то мне и подсказали, где выход, - розповідає мандрівниця.

ручей

Цікаво, що висновок Олена Присягіна все ж робить стосовно назви. Дивно, але пам'ять про Карла-Августа Роде збеігається саме у слові "Аптекарська". Хоча ця людина заслуговує на більше.

Карл Роде був похований у Катеринославі на місцевому цвинтарі. На надгробку є напис.

надгобок Роде

Тут похований колезький асесор, штаб-лікар кавалер Карл Іванович Роде, який жив і помер у Катеринославі. Березня 11 дня 1821 на 75 році від народження. Вічна пам'ять чоловікові доброчесного, лікаря майстерного, безкорисливого друга Людства.

Раніше ми писали про: Розкриті таємниці будинку Шафермана в Дніпрі: як книгарня стала рестораном (фото)