Розкриті таємниці будинку Шафермана в Дніпрі: як книгарня стала рестораном (фото)

Дослідження історичних пам'яток у Дніпрі триває. Завдяки невгомовним краєзнавцям, про деякі старовинні будинки ми отримуємо все більше інформації. Уважно ставиться до деталей засновниця інтернет-спільноти "Історія в фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ" Олена Присягіна. Цього разу вона розкрила таємницю каретних тумб біля будинку Шафермана. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

будинок Шафермана

Йосип Шаферман  відомий тим, що був господарем одного з найстаріших книжкових бізнесів у Катеринославі. У цьому будинку знаходився  склад його фірми. Будинок був зведений на вулиці Кудашівській (Барикадна), 11а, у першій половині 1890-х років.

будинок Шафермана

Ще один цікавий факт стосовно цього будинку у тому, що з 1897 року в ньому оселився присяжний повірений Іван Васильович Здібний. Крім його великої юридичної практики, був відомий своєю громадською діяльністю. У 1906 році він був головою комітету з виборів до Державної думи і став депутатом 1-ї Держдуми від катеринославської губернії та партії октябристів. А з 1909 до 1917 року був міським головою Катеринослава.

арка будинку

каретна тумба

Окрім цієї інформації нашу сучасницю Олену Присягіну дуже зацікавили невеличкі кам'яні стовпчики. Вона їх помітила у 2017 році.

Проходячи вулицею Барикадною, звернула увагу на старовинний, дореволюційний будинок. Завжди звертаю увагу на подібні будівлі: фасад, литі балкони, сходи з ажурними поручнями. А тут раптом побачила невеликі кам'яні стовпи по обидва боки від арки. Ніколи раніше мені не зустрічалися такі пристосування, - написала Олена

каретна тумба 2
Виявилося, що це кам'яні, колесовідбійні (каретні) тумби. Такі тумби встановлювали для захисту кутів будинків від руйнування колісними осями підвід.

Ось такі результати досліджень, які тягнуть за собою ще одну тему: а які карети та підводи проїжджали повз цих будинків.

арка будинку

Був час, коли у будинку Шафермана був соціальний заклад й стіни та стелю для зручності було укрито гіпсокартоном. Зараз у колишньому прибутковому будинку знаходиться ресторан 19/20. Після демонтажу власники виявили стельову балку з ліпним декором та катеринославську цеглу на стінах. Історичне оздоблення вирішили зберегти.

ресторан

Збереження історії дуже важливо й для рестораторів. 

каретная тумба 3

Раніше ми розповідали про: Знаменитий кривий будинок у Дніпрі: як будували радянський ампір 70 років тому (фото, відео)