Обговорення бюджету Дніпра:охорона здоров'я і соціальний захист

У Дніпровській міськраді обговорили фінансування в 2017 році галузі охорони здоров'я, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їхніх сімей.

17 листопада на черговому етапі публічного обговорення проекту міського бюджету на 2017 рік постійна комісія міської ради з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування заслухала департамент охорони здоров'я населення, соціальної політики, управління з питань учасників АТО, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб щодо проекту кошторису на наступний рік. Зокрема на департамент охорони здоров'я населення у міському бюджеті передбачається сума в 1 млрд 901 млн грн, з них 1 млрд 75 млн грн – це видатки загального фонду, зокрема заробітна плата та оплата енергоносіїв, та понад 16 млн грн капітальних видатків.

«У бюджеті нашої галузі поки не враховано підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Якщо такий розмір буде ухвалений на державному рівні, то, звісно, сумарні показники бюджету галузі охорони здоров'я будуть змінені. Важливим фактором є те, що якщо раніше існувала державна субвенція на оплату енергоносіїв у медичних закладах, то вже в наступного році місто самостійно оплачувати їх у медичних закладах як первинного, так і вторинного рівнів. Це достатньо значна сума – близько 100 млн грн. Загалом повністю фінансується основна наша місцева програма з охорони здоров'я мешканців Дніпра, за деякими її параметрами маємо навіть збільшення фінансування, наприклад, із закупівлі медикаментів для пільговиків тощо», – сказав заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров'я населення Андрій Бабський.

На департамент соціальної політики передбачена сума в 112 млн грн. «Усі видатки, які фінансувалися цього року, фінансуватимуться і в наступному, зокрема й на всі соціально незахищені верстви населення, оздоровлення дітей пільгових категорій. Додатково 12 млн грн необхідно для створення в місті єдиного прозорого офісу надання соціальних послуг. Цього року кошти на проект є, він буде зроблений, а вказана сума спрямовуватиметься вже безпосередньо на створення нового центру. Крім того, обговорюємо виділення коштів з міського бюджету на компенсацію різниці в тарифах для мешканців, в будинки яких тепло постачається через Південний машинобудівний завод. Йдеться про тих містян, які не отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Також просимо розглянути збільшення фінансування на надання матеріальної допомоги населенню», – наголосила директор профільного департаменту Лілія Ковальова.

На підтримку учасників АТО та членів їхніх сімей у міському бюджеті-2017 поки що заплановано майже 39 млн грн – це сума, яка закладається за міською програмою «Родина Героя». За словами начальника профільного управління Людмили Козловської, усі видатки за програмою, які були раніше, залишаються і фінансуватимуться – це й надання адресної матеріальної допомоги на реабілітацію та оздоровлення учасників АТО, інших видів грошових допомог інвалідам І-ІІІ груп, сім'ям загиблих бійців АТО тощо. Із нового, що внесли до програми, – надання різних видів допомоги до святкових та пам'ятних дат дітям учасників АТО. «Передбачили також оплату їхнього перевезення для участі у різних фестивалях, екскурсіях, встановлення пам'ятників загиблим учасникам АТО. Крім того, закладається сума у міському бюджеті на 50-відсоткову компенсацію оплати комунальних послуг для сімей загиблих. За українським законодавством, 50% сплачує державний бюджет. Місто взяло на себе зобов'язання відшкодувати решту. Тобто такі родини отримуватимуть 100-відсоткову компенсацію на оплату послуг в межах соціальної норми. Нагадаю, що для учасників бойових дій та членів їхніх сімей 75% витрат на комунальні послуги забезпечує державний бюджет і 25% – місцевий», – зазначила Людмила Козловська.

Голова бюджетної комісії Артем Хмельников додав, що сума на підтримку учасників АТО, членів їхніх сімей, членів родин загиблих на 2017 рік не є остаточною. «За підсумками півріччя виконання міського бюджету дивитимемося, за якими напрямами слід збільшити фінансування цього підрозділу», – сказав голова комісії.