Перерахунок пенсій. Хто у Дніпрі його не отримає, а кому перерахують двічі

Як відомо, 1 березня 2023 року в Україні пройшла індексація пенсій - вона підвищила виплати на 19,7%. Вперше було проіндексовано навіть мінімальні пенсії. Але підвищення отримали не всі пенсіонери та деякі категорії не отримають. Кому у Дніпрі не підвищать пенсії, а хто отримає доплати з 1 квітня та з 1 липня, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Уніан.

Кому не підвищать пенсії

З 1 березня 2023 року в Україні понад 10,5 млн пенсіонерів потрапили під індексацію виплат. Проте пенсії підвищили не всім. Індексація пенсій не торкнулася чотирьох категорій:

  • працюючих пенсіонерів, які мають невеликий страховий стаж, а розрахунковий розмір їхньої пенсії менший за 2100 гривень;
  • колишніх працівників прокуратури;
  • пенсіонерів, пенсії яких перевищують максимально встановлений законом розмір (20 930 грн);
  • тих, хто отримує щомісячне довічне грошове утримання (наприклад, судді).

Водночас, деякі категорії пенсіонерів чекає на підвищення виплат з 1 квітня і з 1 липня.

Індексація пенсій та перерахунок пенсій - у чому різниця

Перерахунок та індексація пенсій – це різні поняття:

  • перерахунок пенсій - роблять, коли змінюється якась із умов, які враховують при нарахуванні пенсії, наприклад, грошове забезпечення або стаж;
  • індексація пенсій – це коригування розміру пенсійної виплати з урахуванням розміру інфляції та зростання середньої заробітної плати за попередні роки.

Так ось, 1 квітня пройде перерахунок пенсій, а 1 липня – індексація.

Кому підвищать пенсії з 1 квітня та з 1 липня

З 1 квітня проведуть перерахунок пенсій пенсіонерів, що працюють, - це близько 600 тис українців. Перерахунок буде індивідуальним та автоматичним, додатково звертатися нікуди не потрібно.

Ще одна індексація пенсій у 2023 році відбудеться 1 липня. Підвищення на 19,7% матимуть науковці, державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше ми писали: Тарифи на газ із 1 квітня. Скільки доведеться платити у Дніпрі