Містобудівна реформа: звернення міських, селищних, сільських голів

На сьогоднішній день відомо, що на розгляді Верховної Ради України перебуває новий законопроєкт під номером 5655, який передбачає зміну в системі містобудування. Багато міських, селещних і сільських голів вже виступили проти прийняття даного законопроєкту в тій редакції, в якій він існує наразі, передає Дніпровська Панорама. 

рада1

У своєму зверненні голови українських міст чітко вказали на пункти в цьому законопроєкті, які вважають неприпустимими. На їх думку, сильне місцеве самоврядування завжди було і залишається надійним партнером державної влади, особливо це стало відчутно під час воєнного стану. Вони впевнені в тому, що не можна допустити ухвалення цього документа саме в тій редакції, в якій він існує наразі. 

І на це є низка вагомих причин:

  • законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;
  • контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;
  • вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;
  • порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;
  • ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;
  • знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

Також, асоціація міст України зауважила, що вже неодноразово зверталась до Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України, для того, щоб разом допрацювати й відкоригувати даний законопроєкт, наголошуючи на дотриманні прозорості цих процедур. 
Детальніше про звернення міських голів можна дізнатись тут. 
Нагадаємо, раніше ми писали: Официально. Укрзалізниця сообщила о задержке ряда поездов через Днепр и Запорожье