Що послухати в заторах: ТОП-10 перспективних та модних українських гуртів

Українська сцена не обмежується класичними уявленнями про музику на кшталт рок-груп, що вже встигли стати живою класикою, як то "Океан ельзи" чи "ВВ". Виконавці сучасності прагнуть реалізації нових ідей, а технології звучання кардинально змінюють смаки публіки і навпаки. Звернення до автентичного, напівмістичного, десь навіть потустороннього, поєднання із інопланетним, космічним, пошук актуальних тем у повсякденному – те, що характеризує музичний простір України.

Яким жанрам надають перевагу музичні колективи, що нового додають до відомих стилів та чим живе український слухач? «Дніпропетровська панорама» відібрала топ найбільш цікавих, популярних та перспективних українських гуртів.

  1. ONUKA

Музичний гурт, який доповнює електронну музику національними мотивами та звуками народних інструментів. Вокалісткою гурту, автором текстів є Наталія Жижченко. В треках звучить сопілка, окарина, омнікорд та перкусійні інструменти.

ONUKA став запрошеним гостем на Євробаченні-2017 в Києві. Після чого міні-альбом гурту Vidlik очолив електронні чарти iTunes в Британії, Німеччини, Польщі, Нідерландах, Данії та Швеції.

  1. The Hardkiss

Після презентації дебютного кліпу на пісню "Babylon" гурт став сенсацією в соціальних мережах.

В 2012 році The Hardkiss номінували на міжнародну премію MTV EMA  і національну музичну премію YUNA, виборовши перемогу відразу в двох номінаціях - "Відкриття року" та "Кращий кліп року" (за кліп "Make-Up").

На концертах артисти з’являються в магічно-готичних образах. В музичному плані гурт орієнтується на сучасне звучання, але й часто використовує етнічні мотиви.

  1. Pur:Pur

Український інді-поп гурт із Харкова. Швидко став популярним завдяки легкому, приємному, мелодійному звучанню. Починався як акустичне тріо з філософією «мінімум засобів – максимум різноманітного звучання». Але другий альбом відійшов від цієї філософії, ставши полем для експериментів.

За космічною подачею музики солістку Нату Сміріну часто порівнюють із ісландською співачкою Бьорк.

Гурт брав участь у фестивалях «ВДОХ», «Мамакабо», «Джаз-Коктебель», «Гоголь-фест», «Усадьба-джаз».

  1. Vivienne Mort

Vivienne Mort - це легкий рок з присмаком фолку, в якому сплітається витонченість голосу та філософські тексти. Концерти Vivienne Mort чимось нагадують вистави, а солістка гурту нагадує лісову мавку чи чаклунку.

Vivienne Mort існують більше 10 років і вже встигли записати кілька альбомів.

Гурт створює самобутню музику: в новому альбомі «Rosa» звучить орган, записаний вночі в костелі.

  1. ДахаБраха

Група сформувалася на початку 2000-х років у творчій атмосфері театру "Дах" з молодих фольклористів та музикантів.

Музичний стиль гурту через хаотичне поєднання етнічних мотивів можна назвати «етно-хаос». Пісні виконуються в автентичній манері, поєднуючись зі звучанням інструментів із різних куточків світу. У жанровій тематиці також з’являються елементи мінімалізму, хіп-хопу, соулу та блюзу.

Пісня  гурту «Що з-під дубу» стала саундтреком до американського серіалу «Фарго».

  1. Dakh Daughters

Жіноча театрально-музична група, яка виступає в жанрах «фрік-кабаре» і театрального перформансу.

Гурт отримав популярність на YouTube завдяки відеокліпу «Rozy / Donbass». У ньому поєднується сонет 35 Шекспіра, українські народні пісні та театральний пафос.

У репертуарі Dakh Daughters є пісні на слова Михайля Семенка, Сергія Жадана, Чарльза Буковскі та Йосипа Бродського.

  1. The Maneken

Український поп та рок-гурт, заснований музикантом та саунд-продюсером Євгеном Філатовим. Усього у творчому доробку гурту 6 альбомів та 3 сингли.

У піснях відбиваються сонячні фанкові мотиви, якісне електронне звучання та сучасне аранжування. Музику доповнюють серйозні тексти: про глобальне потепління чи інші екологічні проблеми.

  1. Валентин Стрикало

Український гурт, заснований у 2010 році солістом Юрієм Капланом.

На рахунку гурту три альбоми: «Смирись и расслабься!», «Часть чего-то большего» та «Развлечение». Якщо перший складається суто із пісень іронічного характеру, то останній більш схожий на повноцінний музичний продукт жанру інді-поп. Легка музика, тихий голос, ліричні тексти, які передають відчуття загубленості людини великому світі – те, яким Валентин Стрикало є зараз.

Гурт активно гастролює країнами СНД.

  1. KADNAY

Електро-поп, інді гурт, який утворився в 2012 році. До складу KADNAY входять фіналіст української "Фабрики зірок" Діма Каднай і син відомих українських хореографів Філіп Коляденко. Хлопці грають сучасну електронну музику із використання ударних інструментів.

Із піснею Freedom in my mind колектив боровся за право представляти Україну на Євробаченні-2017.

  1. The Elephants

The Elephants – гурт, який час від часу підозрюють у приховуванні справжньої національності. Всі пісні вокаліст Діма Циганенко виконує англійською не гірше європейських музикантів.

Колектив називають проривом серед інді-виконавців України. Їх вже можна було почути на різних популярних фестивалях: Atlas Weekend, Zaxid Fest, Koktebel Jazz Festival.

Ну і безумовно, поза будь-якими топами проект Дмитра Шурова та його гурту "PIANO БОЙ". Редакція "Дніпропетровської панорами" радить усім!