Що робити, якщо радіація застала на вулиці: поради від МОЗ

В останні дні існує думка, що окупанти хочуть підірвати Запорізьку АЕС. В такий час необхідно знати, про всяк випадок, як себе захистити під час радіації, а особливо на вулиці, повідомляє Дніпровська панорама.

Міністерство охорони здоров'я створили поради, як уберегтися від радіаційного зараження на подвір'ї:

  1. Терміново захистіть органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена у кілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити потрапляння радіоактивного пилу в організм. 
  2. Швидко зайдіть у приміщення. Ідеальний варіант – великі будівлі з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон. 
  3. Перед входом у приміщення, за можливості, обережно зніміть верхній шар одягу – це допоможе усунути значну частину радіоактивного забруднення. 
  4. Переконайтеся, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, закриті вентиляційні отвори. 
  5. Обовʼязково прийміть душ або обітріть тіло вологими серветками. За можливості необхідно помити голову, бо радіаційний пил дуже гарно сідає на нього.
  6.  Якщо в момент аварії на вулиці перебували домашні улюбленці, їх також необхідно помити, або, як мінімум, обробити вологими серветками. 
  7. Лише за рекомендації від влади прийміть необхідну дозу калію йодиду.

радіація застала на вулиці

Також МОЗ зазначає, що:

Перший радіаційний пил почне осідати протягом години після ймовірної аварії, тому краще не покидати приміщення до офіційного оголошення від влади. Це стосується, зокрема, спроб евакуації на авто. Зауважте, що перші години після аварії – найбільш небезпечні, оскільки у повітрі осідатиме радіаційний пил.

В такі моменти головне не піддаватися паніці та не покидати приміщення. Самовільну евакуацію проводити дуже небезпечно. Це треба робити лише за офіційного дозволу органів влади. Якщо ж ви все так вирішили евакуюватися автомобілем - дотримуйтеся виключно рекомендованих маршрутів та вказівок рятувальників.

Нагадаємо, раніше ми писали, що евакуація населення у разі вибуху на Запорізькій АЕС: влада розробляє алгоритм дій.