У Дніпрі на фасаді старовинного будинку можна побачити цілу зграю «амурів» (Фото)

Сьогодні у Дніпрі залишилося сотні дві будинків катеринославської доби. Два десятки будівель у стилі класицизм, набагато більше – у «цегляному стилі», еклектиці, модерні. На деяких навіть непогано зберіглися оздоблення фасадів і можна мати уявлення про те, що було популярним у прикрашанні будинків - каріатиди, сирени, гноми або амури. Рекордсменом з кількості "крилатих карапузів", тобто амурів, є один з будинків на вулиці Південній, повідомляє Дніпровська панорама.

 

будинок з янголами

Треба сказати, що на цьому будинку у 1990-х роках постаралися досить ретельно відреврастувати фасад.  Але це не первісний вигляд історичної будівлі.Історики кажуть - лепнина не зберіглася, тож довелося щось придумувати наново. Але загальний вигляд вдалося ввідновити , тож нині будинок на Південній вулиці, 2 - пам'ятка архітектури місцевого значення.

дом с амурами до реставрации

Відомо, що будинок був ще у 1890-х роках.  Власником його був катеринославський купець, який займався продажем тканини. Торгівля йшла настільки успішно, що заповзятливий ділок недовго думаючи вирішив розширити бізнес і побудувати прибутковий будинок. Квартири там займали місцеві "вершки суспільства"

Згадують, що близько сотні років будинок жив повним життям, затишним й досить багатим. Однак у 1980-х, як і багато інших історичних, цей будинок будинок перетворився на руїни  - мешканці покинули його через непридатність.Його просто довго не ремонтували.

дом с амурами ист

Через 10 років, у 1990-х, будову повністю відновили, повернувши йому навіть минулий блиск. Ліпний декор було виконано заново, під час ремонту було замінено балкони будівлі, втрачено деякі деталі декоративного оздоблення – вони зруйнувалися, а фото, за якими можна було б їх відновити, не знайшлося.

амури

Тож можна припустити, що янголята з крильцями це новоділ. А там – як знати. Їх тут дуже багато, з першого разу не перерахувати. Ці амури є частиною геральдичних символів, які прикрашають фасад. І це красиво.

будинок з амурами

фасад

Раніше ми писали про: У Дніпрі допомогли маленькому черепашеняті