Укрексімбанк заявив про значні перспективи кредитування муніципалітетів в Україні

Днями у Дніпрі відбувся міжнародний інвестиційний форум UkraineInvest Talks: Дніпро. Захід зібрав представників державної та місцевої влади, бізнесу, банківської сфери та, власне, інвесторів і фахівців з інвестицій. Значна частина конференції була присвячена інвестиційним можливостям регіонів. Зокрема, бажанню громад будувати нові дороги, аеропорти, модернізували комунальне господарство та шляхам реалізації цих проектів. Про те, як оновити та збільшити інвестиційний потенціал регіонів України у найкоротший час, на форумі розповів радник голови правління державного Укрексімбанку Михайло Медко.

Він зруйнував стереотипи про те, що банки не зацікавлені у фінансуванні муніципалітетів та пропонують кредити тільки містам-мільйонникам.  

Говорять, нібито банки дають кредити тільки великим містам. Після реформи децентралізації платоспроможними стали і малі міста, і збитковість деяких комунальних підприємств або медичних закладів фінансистів більше не лякає. Михайло Медко презентував цілу стратегію фінансування муніципальних проектів, модернізації комунальних підприємств, комунального транспорту та будівництва/ремонту доріг.

«В Укрексімбанку для цього є достатні фінансові потужності, унікальна експертиза, широкий спектр послуг та інструментів: кредит місту/області, випуск паперів, кредит комунальному підприємству та кредит під гарантію міста, лізинг. Зі сторони місцевої влади важливо, щоб місто або облрада , які є засновниками, власниками КП, своїм рішенням підтвердили, що вони акцептують проект, дозволяють взяти кредит та, за необхідності, використовують бюджет розвитку як джерело погашення кредиту», - сказав він.

Як приклад такої співпраці Михайло Медко назвав реконструкцію дороги обласного значення у Полтавській області. На цю мету регіон отримав гроші від державного Укрексімбанку. Угода передбачає використання коштів субвенції держбюджету на погашення запозичень. А Миколаїв купив пасажирські автобуси на умовах фінансового лізингу від банківської групи Укрексімбанку. 

Про практику запозичень в Укрексімбанку на проекти, направлені на розвиток міста, на конференції розповім міський голова Дніпра Борис Філатов.

«Дніпро, як, до речі, і Харків, є одним з найбільших позичальників грошей у державних банків. Ми беремо багато кредитів, які направляємо на капітальні реконструкції. Активно співпрацюємо з Укрексімбанком», - сказав мер.

Радник голови правління державного Укрексімбанку Михайло Медко відмітив, що перевага фінустанови на ринку кредитів для муніципалітетів – це проекти під ключ.

«В активній стадії роботи в Укрексімбанку зараз 22 муніципалітети на суму 8,2 млрд грн, а потенціал - більше ніж 194 муніципалітети по Україні. Ми допомагаємо містам якісно розробити проекти, щоб на сесіях депутатам пояснити усі нюанси. Щоб не було непорозумінь», - сказав він.

Результатами форуму у Дніпрі експерти задоволені. Кажуть, що вдалося роз'яснити керівникам громад можливості розвитку, які зараз з'явилися. І їх буде ще більше, якщо внести у законодавсто зміни, ініційовані АТ «Укрексімбанк». Мова йде про розширення можливостей здійснення запозичень, зокрема, дозволу кредитування для ОТГ.

«Ми брали активну участь в написанні Мінфіном і депутатською групою змін до Бюджетного Кодексу та бюджетного законодавства у минулому році. Як результат, Полтавська область отримала кредит на 500 млн грн видав Укрексімбанк на будівництво регіональної дороги. 

Є у нас пропозиції і щодо військово-цивільних адміністрацій (ВЦА), селищних/сільських ОТГ та довгострокового кредитування міських і обласних рад. Наші спеціалісти детально вивчили існуюче законодавство та направили в Мінфін відповідні пропозиції.

Відносно ВЦА ми пропонуємо законодавчо визначити їхній статус як позичальника та доповнити їх повноваженнями щодо отримання місцевих внутрішніх запозичень, а також визначити інструменти правонаступництва при поверненні обласних рад та адміністрацій на Донбас. Щодо селищних/сільських ОТГ – визначити у Бюджетному Кодексі можливість здійснення ними запозичень.

Тим більше, що після реформи децентралізації ОТГ можуть дати фори деяким містам, а офіційно не мають права брати кредити. Є пропозиції і з питань кредитування обласних і міських рад. Це зняття обмежень максимальної суми кредитування 200% бюджету розвитку, але виключно для довгострокових кредитів. Ми готові давати більше терміни, ніж 5 років, або бути агентами міжнародних фінансових організацій на 20 років, про що ведемо відповідні переговори», - заявив під час свого виступу Михайло Медко.

Він підкреслив, що зняття усіх цих обмежень дозволить реалізовувати у регіонах більш комплексні та дороговартісні проекти.