Унікальне місце сили: у балці Сажівка неподалік від Дніпра можна відкрити у собі нові таланти (фото)

Є на Дніпропетровщині місця, які просто необхідно побачити хоча б раз у житті. Адже потім не буде можливості порівняти з тими краєвидами, що колись зустрінете в інших країнах, або в кіно. До таких рідкісних пейзажів можна віднести дивовижну Сажевську балку, що біля селища Старі Кодаки. Повідомляє Дніпровська панорама

балка Сажівка

Балка Сажівка є різновидом яру, яких у наших краях вистачає. Але ця просто неймовірна! Наче прорізана велетнем-дизайнером уздовж аж на два кілометри, по краях розділена на майже рівні «скибки», балка схожа на фантастичну декорацію.

балка сажівка фантастика

смарагд балки сажівки

 Красу природного ландшафту в різні пори року підкреслює рослинність, яка через вигини схилів і урвищ набуває різних відтінків. Восени золотого, червоного та охри. Навесні можна милуватися переливами смарагдового та соковито-зеленого.

балка сажівка 2

Саме зараз цей пейзаж нагадує Нову Зеландію, кажуть шанувальники фільму «Володар кілець».

балка нова зеландія

Тутешні місця і без ореола західного кінематографу, легендарні. Сажівка занурена в історію. У 1639 році поряд з цим природним бар'єром було збудовано Кодацьку фортецю, яка у 1648 році стала збірним місцем Війська Запорізького. Втім, в 1711 році Кодак був зруйнований. Пізніше за фортеці виникло перше поселення дніпровських лоцманів. Тут постійно жили 120 осіб, займалися тим, що переправляти людей з одного берега Дніпра на інший. Чим не сюжет для захоплюючого фільму?

балка Сажівка масштаб

Дійсно, ті, хто відвідував Сажівську балку, кажуть, що відчували незвичайне натхнення. Хотілося не лише фотографувати й малювати, а й зняти якийсь відеоролик у цих природних декораціях.

балка Сажівка зверху

У 1940 році на місці фортеці Кодак було створено гранітний кар'єр. До наших днів дійшли лише руїни Кодака та земляні вали поряд. Ну і як постійна основа, всі роки існує балка Сажівка.

балка вид на річку

До речі, якщо дивитися з верхньої точки берега, або зняти з коптера, то можна побачити ще одне містичне та легендарне місце нашого краю – острів Кодачек. Він наповнений таємницями. Але дістатися до нього складніше, ніж до Сажівки.

Раніше ми писали про: Унікальне місце сили. На Дніпропетровщині є свій "Байкал". Приголомшливі види