В альтанках на дахах Дніпра блукають привиди. Таємничі історії і легенди (фото)

Встановлювати невеликі альтанки на дахах будинків міста Катеринослава було модним додатком до архітектури. В кожній альтанці було своє призначення, яке з часом якось нівелювалося й ці забудівлі використовували хто як. У Дніпрі їх зараз вісім і всі альтанки на дахах мають свою історію, іноді загадкову й навіть жахливу. Кажуть що в деяких блукають привиди. Передає Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-джерела. 

 

Нема спокою у Непокойчицького

Дом Непокойчицкого ист

Цей будинок виник ще у 1910-х роках на замовлення заможного гірничого інженера Євгена Непокойчицького. Під час революції він залишив оселю і за різними версіями поїхав чи до Франції, чи Болгарії. Будинок спочатку був частково порожній, частково відданий під офіси, зараз кажуть його хтось придбав.

    Дом Непокойчицкого беседка

Але раніше,  орендарі заявляли, що чули в будинку стукіт каблуків і дивний сміх, а по стінах тинялися тіні схожі на постаті червоногвардійців зі багнетами.

   барельеф

Нібито, неодноразово в самій вежі місячної ночі перехожі бачили білий силует літнього чоловіка, який стояв біля вікна. Правда це або фантазія, що розігралася, сказати важко. Проте, коли комунальники спробували відчинити двері та потрапити до вежі, у всій будівлі вирубало світло.

Спостерігач на посту

    спостерігач

Витончена вежа на п'ятиповерхівці на проспекті Яворницького з'явилася понад півсотні років тому. 1956-го року архітектор Дмитро Щербаков збудував цей будинок на місці спаленого під час Великої Вітчизняної війни готелю "Спартак". Раніше, коли місто було не так сильно забудоване, двоярусну вежу було видно аж із залізничного вокзалу. Відповідно до неї половина міста була як на долоні. У радянські часи її використовували як спостережний пункт. Щодня там чергувала спеціальна людина, яка мала рацію та ліхтар, щоб у разі потреби передати світловий сигнал на інші спостережні пункти. Потім ситуація в країні поступово заспокоїлася, і ключ від вежі на даху загубився. Але, кажуть, іноді видно, як промінь ліхтаря ночами блукає по альтанці.

Язичники "спалились"

    Дом солнца

Цю альтанку на даху будинку на вулиці Єфремова (Ворошилова) городяни називають "будинком сонця" через те, що в неї замість даху металеві "промінчики". Насправді це основа для даху, який так і не встановили з незрозумілих причин. Якось у 60-х роках невідомі розпалили в імпровізованому "язичницькому храмі" багаття. Хто були ці люди і навіщо вони це зробили, досі невідомо. Однак після інциденту і цю альтанку закрили від сторонніх. За однією з версій, то були горе-язичники. Так чи інакше, але іноді там бачать відблиски багаття.

Закриті вікна відчиняються

        привид дитини

На перетині вулиць Грушевського та Староказацької є будинок із круглою альтанкою, яка зовні дуже схожа на скіпетр. Будинок був збудований у 1930-і роки, у альтанці передбачалися або вікна, або вона мала бути відкритою і продуватися вітром, але сьогодні отвори в ній закриті фанерними листами. Наприкінці 1940-х років у альтанці знайшли труп дитини і з тих пір серед мешканців будинку ходить легенда про те, що хтось періодично відкриває фанерне вікно, причому щоразу різне. Вхід у альтанку, як і її вікна, забитий.

Клуб двірників

      Дворницкая

На розі проспекту Лесі Українки ( колишньому Пушкіна) та вулиці Бандери ( колишній Шмідта) у невеликій будівлі є альтанка-двірницька. Будинок збудували у 1950-х роках. У приміщенні на даху двірники зберігали свої нехитрі інструменти для роботи та іноді відпочивали там, з чарочкою горілки та товаришами. Так, у процесі однієї з таких посиденьок дві двірники щось не поділили і один убив іншого першим, що під руку попалося, а це були граблі. Після цього приміщення закрили, двірницьку облаштували на першому поверсі, а мешканці будинку стали чути ночами незрозумілий шепіт. Втім, це не заважає їм підтримувати зовнішній вигляд альтанки у досить доброму стані.

 Раніше ми писали про: Як у Дніпрі швидко обміняти посвідчення водія (Покрокова інструкція)