Водій маршрутки Юрій Шрам з Дніпра був у гарячих точках і зараз хоч вночі готовий їхати рятувати людей (фото)

Місто – це люди. У Дніпрі водій міського автобуса Юрій Шрам з березня 2022 року почав брати участь в евакуаційних рейсах, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Департамент транспорту міськради.

водій з Дніпра

Все розпочалося з нічного дзвінка.

Вперше зателефонували о 1 годині ночі та сказали, що треба їхати. Як треба, то треба. Сів і поїхав. А як інакше? Людям була потрібна допомога.

Тоді водій вивозив людей з Харківської області. Згодом географія його поїздок розширилася – Юрій також евакуював людей з Донецької та Запорізької областей. Інколи доводилося розвертатися на півшляху.

Бувало, що не доїжджали до місця призначення. Нас зупиняли, і ми їхали назад через загрозу обстрілу. У цих поїздках постійно треба бути насторожі – від реакції та миттєвих рішень залежить життя. В мене така професія, я завжди відповідаю за пасажирів. Але в гарячих точках далеко не все залежить від тебе, – каже Юрій.

водій з Дніпра

Чоловік не приховує, страшно бувало у кожній поїздці:

Це жах, коли їдеш вночі трасою і бачиш, як попереду ракета прилітає. Загалом, в евакуаційних рейсах було важко і фізично, і морально. Люди сідають у твій автобус і ти просто їдеш вперед – швидко та майже без зупинок.

Востаннє в такій поїздці Юрій був восени минулого року. Зараз він працює за кермом автобуса № 136. Загалом у пасажирських перевезеннях чоловік вже 22-й рік. Він зізнається, коли був дитиною та підлітком, особливого потягу до транспорту не відчував. Навіть освіту має геть не пов’язану з цією сферою – за професією він повар. Але коли отримав водійські права, одразу влаштувався на роботу до автопідприємства.

водій з Дніпра

Мій дядько працював на автобусі. З ним покатався, мені сподобалося. Тож отримав права, сів і поїхав. Подобається працювати саме в пасажирських перевезеннях, бо є спілкування. Навіть якщо трапляється невдоволений пасажир, це для мене не проблема. У таких випадках намагаюся залагодити конфлікт, заспокоюю людину, – розповідає Юрій.

Хоча водій щодня їздить одним й тим самим маршрутом, кожна його робоча зміна не схожа на попередню. Все завдяки пасажирам – за день чоловік перевозить понад півтисячі людей. Історії трапляються різні, інколи навіть доводиться надавати допомогу людям.

Пам’ятаю, одного разу дитині в салоні автобуса погано стало. Тоді зупинилися, я дістав з аптечки нашатир. Вийшло привести маленького пасажира до тями. А далі довіз їх з мамою до 16 лікарні, там вже за справу взялися медики, – згадує водій.

Юрій каже, також не залишиться осторонь, якщо знову знадобиться його допомога у гарячих точках. Готовий вирушати хоч посеред ночі, як це було рік тому.

Нагадаємо, раніше ми писали: Водій з Дніпра евакуює цивільних з лінії фронту (Відео)