1 червня може здорожчати електроенергія. Скільки будемо платити в Дніпрі

В Україні вже з 1 червня може здорожчати електроенергія. Наразі проєкт відповідної постанови ще на розгляді. Нову ціну пропонують на рівні 2,88 грн за кВт, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на ТСН.

Заплановане збільшення тарифів неодноразово афішували представники НКРЕКП та Міністерства енергетики. Прогнозується, що тарифи можуть зрости вдвічі. Рішення будуть ухвалювати в Офісі президента. НКРЕКП та уряд лише підготують розрахунки та обґрунтування різних сценаріїв.

Зараз цей проєкт на узгодженні – погодять його чи ні, поки невідомо. Мені здається, що підвищення тарифів на електроенергію - це неминучий крок. Бо, дійсно, є великий дисбаланс на енергоринку. Ми пропонували керівнику НКРЕКП надати свої розрахунки, але через війну цю інформацію утаємничено. А без розрахунків сказати чітко – правильне підвищення чи ні, неможливо. Я знаю, що обговорюється цифра 2,88 грн. за кВт. Але підтвердити, що це об’єктивна цифра, на жаль, я не можу. Я гадаю, що підвищення тарифів на електроенергію орієнтовно на 50 копійок можна було би обґрунтувати, і це достатньо для "Енергоатому", - розповів перший заступник голови комітету з питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, експерт сфери ЖКГ Олег Попенко відзначив, що тема здорожчання тарифів на електроенергію постійно обговорюється профільними фахівцями.

Який може бути тариф

Орієнтовно, вартість електроенергії може зрости від 1 червня. Зараз тариф становить 1,44-1,68 грн. за кВт. Очікується, що вартість електроенергії здорожчає рівно вдвічі. Цифри, які озвучували наші можновладці - це 2,88 грн. за кВт, - розповідає Попенко.

Збільшення тарифу боляче вдарить по гаманцях українців. У нас близько 70% домогосподарств споживають до 150 кВт в місяць. Тобто платіжка одного домогосподарства зросте майже на 200 гривен.

Українцям обіцяють, що після здорожчання будуть враховані пільги та субсидії, але у мене є одне "але", воно постійно виникає. На сьогодні, заборгованість за житлово-комунальні послуги становить в Україні, за моїми розрахунками, щонайменше 140 мільярдів гривень. Хоча на 1 січня 2022 року заборгованість була 81,6 мільярда гривень. Борги ростуть. Люди, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги більше ніж 318 гривень, не отримають субсидії. Тому в цій ситуації заяви можновладців, що всім будуть надаватися субсидії, при таких величезних боргах виглядають, як дуже химерна ідея, - розповідає Олег Попенко.

Градація за споживання електроенергії

Експерт каже, якщо і піднімати зараз тарифи на електроенергію, то не для всіх верств населення. І точно не для найбідніших, які сплачують 1,44-1,68 гривні, а запровадити нові тарифи для тих 7%, які споживають понад 1000 кВт на місяць. Є гарний приклад, як це зробили в Польщі - від 1 січня 2023 року там запровадили нові тарифи на електроенергію. Але якщо ти заощаджуєш і підписуєшся на обсяг споживання на рік 2000 кВт, то для тебе тарифи не зростають. Тобто люди зацікавленні впроваджувати енергоефективні заходи, заощаджувати електроенергію. І для таких не буде зростати тариф.

А у нас платять всі однаково. І дідусі та бабусі, які взагалі споживають до 100 кВт або 70-80 кВт щомісяця. І стільки ж платять олігархи, які мають величезні палаци по 1-2 тисячі метрів квадратних, - каже Попенко.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі люди готові підтримати ініціативу, аби відродити спортивний стадіон "Авангард" (Відео)