Ажіотаж на цибулю-сіянку. Скільки коштує насіння на ринках Дніпра

Ціни на цибулю, що виросли порівняно із зимовими вдвічі і навіть у Дніпрі перевалили за 100 гривень за кілограм, змушують замислитися над вирощенням цього овочу самостійно. Дніпровська панорама розбиралася, скільки коштує посівна цибуля на ринках Дніпра.

Слід зазначити, що її легко вирощувати, і вона займають дуже мало місця. Крім того, цибуля має короткий вегетаційний період. Існує біла, жовта і червона (фіолетова) цибуля — кожна зі своїм власним смаком. Крім того, по довжині світлового дня вона ділиться на види: цибуля короткого дня, цибуля середнього дня, цибуля довгого дня і цибулю дуже довгого дня. Для вирощування цибулі ріпчастої потрібно мати цибулю сіянку. Це дрібні цибулинки, які отримують при вирощуванні ріпчастої цибулі з насіння до кінця першого року. Урожай з них можна зібрати тільки на другий рік. 

цибуля насіння

Півлітрову баночку такої цибулі сіянки, або в народі її ще називають «тиканка», на ринках Дніпра можна купити від 80 гривень.

Якщо її брати у оптовиків на кілограм, то це буде 95-100 гривень, окремі сорти, як Сноубол, Ред Барон – за 110-120 грн/кг.

Найпоширеніші сорти: Песо, Сафран, Штутті, Румба, Болеро, Розана, Тріумф, Штурон, Скарлет, Шеба та ін.

Є цибуля довгенька, є кругленька. Багатьох цікавить, як її зберегти до посадки.

цибуля насіння

Як пояснюють поставники, до посадки зберігається така цибуля у сухому, холодному місці. А за 2-3 дні до висаджування – прогрівається на сонечку. Більше нічого з нею робити не треба, не треба спеціально висушувати її, бо вона не захоче рости. Крім того, голландський посівний матеріал вже оброблений від стрілкування.

Для зимового зберігання підходить цибуля сорту Штур бс 20. Сіянка має видовжену форму, однак виростає з неї кругла міцна цибулина. Вона є сама зимова, зберігається включно до червня. Також тривалого зберігання сорти – Августа, Піун, Тереско, Тудор, Штудгартен.

цибуля тиканка

Цибуля-кущівка півлітрова баночка коштує 60 гривень, але продавчині зізнаються, що її цього року мало. Тому, хто любить її саджати на зелень, мають поспішити із закупами.

Цибуля сорту Каба вважається одним з кращих сортів цибулі, призначених для використання для салатів. Форму має чугункоподібну, смак напівгострий. Вирощувати її рекомендують з насіння. А купувати краще у профпакетах. Ціна за 15 грамів – від 10 до 15 гривень. В інтернет-магазинах можна знайти дешевше – від 6,50 грн за упаковку. 

цибуля насіння

Із зернини цибулю вирощувати в домашніх умовах складніше, тому цим більше займаються професіонали. Ціна упаковки насіння за кілограм сягає 800 – 1000 гривень. А такі сорти як Штудгартен – 1130 грн за 500 гр.

цибуля насіння

Зелена цибуля-перо нині також у ціні – 150-200 грн за кілограм. Бабусі продають 3-4 пір’їнки за 15-20 гривень. Для її отримання на пророщування беруть невеликі – від 3 до 5 см цибулинки. Оптом таку цибулю продають від 35 до 60 грн за кг.

зелена цибуля

Як пише "Куркуль", попит на цибулю-сіянку і насіння на українському ринку досяг ажіотажних показників, однак виробників цибулі може чекати розчарування у сезоні 2023/24.

Оскільки ціни на цибулю ріпчасту в Україні протягом поточного сезону практично не знижувалися, інтерес до заробітку на вирощуванні цієї продукції в країні з часом лише підігрівався. Поточним же ключовим питанням, що хвилює розум українських фермерів, є можлива межа цін навесні-літом 2023 року, — прокоментував Євген Кузін, керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

У результаті, на українському ринку відбулися одразу дві очікувані події, які матимуть прямий вплив на цінові перспективи кінця поточного та початку наступного сезонів:

  • по-перше, ті нечисленні фермерські господарства, які ще мають запаси якісної цибулі в Україні, з початку лютого призупинили продаж, встановивши декларативну ціну, що сягає $0,96/кг;
  • по-друге, в країні було зафіксовано різке зростання попиту на насіння ріпчастої цибулі, а імпорт цибулі-сіянки для посадки під зиму та отримання екстраранньої озимої продукції досяг рекорду у 2022 році.

І фермери із запасами торішнього врожаю, і ті, хто прибиратиме цибулю ріпчасту вже цього року, розраховують скористатися цибулевою кризою, отримавши при цьому надприбутки. При цьому, якщо у виробників з торішніми запасами перспектив для такого поки що більш ніж достатньо, то вже новий сезон-2023/24 цілком може початися і з гірких розчарувань, — вважає Євген Кузін. 

За його словами, ті українські виробники, які зможуть зберегти свою продукцію до березня-квітня, зможуть скористатися безпрецедентно високими цінами на ріпчасту цибулю, які на той момент можуть зрости ще суттєвіше. 

цибуля2

Водночас вже з травня конфігурація українського ринку ріпчастої цибулі може різко змінитися, адже з цього періоду кількість змінних на ринку істотно зросте.

По-перше, до квітня-травня залежність українського ринку цибулі ріпчастої від імпорту досягне свого піка. Нагадаємо, що вже зараз ціни на цю продукцію в Україні формуються за цінами у Німеччині, адже на сьогодні саме вона є ключовим постачальником цибулі на український ринок.

По-друге, в жодному разі не можна ігнорувати фактор зростання попиту на цибулю-сіянку і насіння, яке на українському ринку досягло ажіотажних показників.

Нагадаємо, раніше ми писали: Доставка за 0 гривен: Новая почта ввела кардинальные изменения