Балка Сажівка: українська Ірландія у серці Дніпра (фото)

Балка Сажівка у Дніпрі – це історична місцевість, що знаходиться в історичній частині міста, на березі річки Дніпро. Балка є глибоким яром, який у давнину був покритий густим лісом, пише Дніпровська панорама.

Перша згадка про Балку Сажівку зустрічається у літописах XIII століття. Тоді балка була відома як «Сажа». Назва пов'язана з тим, що у балці видобували сажу, яка використовувалася для виготовлення пороху.

У XVII столітті в балці було засновано монастир, який було зруйновано у XVIII столітті. У XIX столітті в балці було збудовано кілька промислових підприємств, у тому числі чавуноливарний завод.

У XX столітті Балка Сажівка стала популярною туристичною пам'яткою. У 1930-х роках у балці було засновано парк, який існує і сьогодні.

В даний час Балка Сажівка є одним із наймальовничіших місць у Дніпрі. Балка вкрита густим лісом, в якому мешкають різні тварини та птахи. У балці також є кілька історичних пам'яток, у тому числі залишки монастиря та чавуноливарного заводу.

Балка Сажівка відіграла важливу роль в історії Дніпра. У давнину балка була джерелом деревини та сажі, а в XIX та XX століттях у балці розвивалася промисловість. В даний час Балка Сажівка є популярною туристичною пам'яткою.

балка Сажівка

Легенда про затоплений монастир

Згідно з цією легендою, у XVII столітті в балці було засновано монастир, який був зруйнований у XVIII столітті. Монастир був присвячений святому Миколаю Чудотворцю. Кажуть, що у монастирі зберігалися цінні реліквії, у тому числі чудотворна ікона святого Миколая.

Коли монастир було зруйновано, ікона була захована у підземеллі, яке розташовувалося під монастирем. Однак вхід до підземелля був замурований, і ікона зникла. Кажуть, що ікона досі перебуває у підземеллі, і вона має чудотворну силу.

сажівка

Легенда про привидів

Ще одна легенда розповідає про привидів, які мешкають у балці Сажівка. Кажуть, що у балці можна побачити примар ченців, які були вбиті під час руйнування монастиря. Також кажуть, що у балці можна побачити примар робітників, які загинули на промислових підприємствах, які були побудовані у балці у XIX столітті.

сажівка

Легенда про скарб

Згідно з цією легендою, у балці Сажівка захований скарб. Кажуть, що скарб був захований у ХІХ столітті одним із багатих купців, який боявся, що його майно буде конфісковано.

Скарб захований в одному з гротів, які розташовані в балці. Однак вхід у грот замаскований, і його дуже важко знайти. Говорять, що той, хто знайде скарб, стане багатим.

Ці легенди роблять Балку Сажевку ще більш загадковим та привабливим місцем.

сажівка

Легенда про білу панну

У давнину у Балці Сажівці жила гарна дівчина на ім'я Мар'я. Вона була дочкою багатого купця і мешкала в розкішному будинку. Мар'я була добра і чуйна, і всі її любили.

Якось Марія гуляла балкою, коли побачила гарного юнака. Юнак був одягнений у багатий одяг, і у нього був благородний вигляд. Марія та хлопець одразу покохали один одного.

Вони почали зустрічатися потай, щоб не засмучувати батьків Мар'ї. Але їхнє щастя було недовгим. Якось юнак був убитий у бою.

Мар'ю було вбито горем. Вона щодня приходила на місце загибелі свого коханого та плакала. Сльози Марії наповнювали річку Дніпро, і вона стала білою від чистоти та невинності Марії.

З того часу у Балці Сажівці часто бачать білу панну. Вона приходить до річки, щоб поплакати про свого коханого.

Балка Сажівка відіграла важливу роль в історії Дніпра. У давнину балка була джерелом деревини та сажі, а в XIX та XX століттях у балці розвивалася промисловість. В даний час Балка Сажівка є популярною туристичною пам'яткою.

Фото - Tatyana Bulanaya та Аліна Солнішкіна

Нагадаємо, раніше ми писали: Двічі відчув "прильоти": Історія незвичайного Будинку пекаря у Дніпрі