Будинок з історією: від елітного житла партійців Дніпра до меблевого магазину та ательє

Великий п'ятиповерховий будинок на вулиці Короленка, збудований у 1937 році, несе на собі відбитки історії. Його фасад прикрашений ліпниною, верхній поверх начебто стоїть на колонах, розташованих на третьому поверсі. Будинок виконаний у стилі радянського неокласицизму. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Від елітного житла до меблевого магазину

Будинок з історією: від елітного житла партійців до меблевого магазину та ательє

Спочатку зведений як житло для партійних діячів. У квартирах на кілька кімнат зробили високі стелі, великі вікна, що виходять на центральну вулицю міста і просторі балкони. На перших поверхах будинку розмістилося кілька магазинів та ательє. Вхід із будівлі зробили з двору. 

Відлуння війни та життя після неї

Будинок з історією: від елітного житла партійців до меблевого магазину та ательє

Частково зруйнований під час Другої світової війни, будинок був швидко відновлений і заселений партійними працівниками та керівниками підприємств. Згодом частина власників квартир змінилася, а в 1960-х роках тут відкрився меблевий магазин, але меблі тут могли собі дозволити купити не багато. Різні стіни та м’які гарнітури були дорогі. А ось ательє, що працювало в цьому будинку, навпаки – користувалося попитом. Тут можна було замовити пошиття сукні з гарної тканини – вона завжди була на відміну від інших майстерень з пошиття одягу, де часто хорошу тканину потрібно було приносити з собою. Однак пізніше ательє переїхало до новозбудованого Будинку побуту по сусідству.

Місцеві легенди та сучасність

Будинок з історією: від елітного житла партійців до меблевого магазину та ательє

Подейкують, що на початку 2000-х років у цьому будинку мешкав директор парку Глоби Борис Дєдов, який кидав їжу бездомним собакам зі свого балкона.

Після відновлення будівлі в середині 1940-х років його не реставрували. Потроху блиснув фасад, але при капітальному ремонті вулиці Короленка п’ятиповерхівку також упорядкували.

Фото: О. Волок, група «Рідний Дніпропетровськ»

Також раніше ми писали Старі та рідкісні фото Дніпра. Якою була вулиця Короленка 100 років тому