Цигарки, алкоголь і пальне в Україні планують продавати лише безготівково

Заборонити купівлю сигарет та алкоголю за готівку пропонує Офіс Президента. Про це повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на заяву заступника керівника ОП Ростислава Шурми на брифінгу.

За його словами, акцизний податок може стати одним із компенсаторів для майбутньої податкової реформи в Україні, яку лобіює ОП. І допоможе вивести паливний, алкогольний та тютюновий ринки із тіні 

Ми плануємо дві фундаментальні зміни. Перше – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код. Другий концепт – для того, щоб ця вся система запрацювала, – перевести розрахунки за підакцизні товари виключно у безготівковий формат, тобто в оплату карткою», – заявив Шурма.

За його словами, нині частка нелегального ринку тютюнових виробів оцінюється у 30%. Щодо алкоголю – показник ще вищий. Ростислав Шурма вважає, що під час паливної кризи у травні 2022 року в Україні було протестовано такий формат розрахунків, коли майже всі постачальники палива перевели клієнтів на оплати картками чи через додаток.

Дискомфорт тривав тиждень-два, потім усі адаптувалися. Це дозволило "обілити" оборот палива. Це станеться і з тютюном, і з алкоголем, бо ліквідується можливість несплати акцизу», – додав заступник голови ОП.

Також Шурма зазначив, що концепція безготівкової оплати ще на стадії обговорення. Крім того, ці зміни прийматимуться на тлі підвищення «оподаткування шкідливого споживання». Це ставки акцизного податку на тютюнові вироби, алкоголь та пальне.

Нагадаємо, раніше ми писали, Фотографируют ради интереса. В Днепре ювенальные полицейские обратились к родителям по поводу детей (Видео)

Масове скорочення. Хто у Дніпрі залишиться без роботи