Ціни на капусту летять вниз: фермери поспішають позбутися запасів і знижують ціни

Українські фермери скидають ціни на торішню капусту: овоч втрачає якість. На українському ринку білокачанної капусти спостерігається стрімке зниження цін. За даними проєкту EastFruit, лише за тиждень капуста подешевшала на 26%. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на EastFruit.

Причиною обвалу цін стало погіршення якості овоча. Капуста, яка зберігалась з зими, втрачає свої товарні якості, що робить її менш привабливою для покупців.

Так, згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, тільки за вихідні білокачанна капуста в українських господарствах подешевшала в середньому на 26%. Сьогодні основні угоди з продажу цієї продукції укладаються по 5-10 грн/кг ($0,13-0,26/кг), тоді як ще минулого тижня ціна на білокачанну капусту нерідко доходила до 12 грн/кг ($0,31/кг).

Знижувальний ціновий тренд учасники ринку пов’язують зі стрімким погіршенням якості капусти в місцевих господарствах внаслідок тривалого зберігання. При цьому попит на дану продукцію продовжує знижуватися, що також чинить тиск на ціни в даному сегменті.

Зараз ціна на капусту в Україні вже в середньому на 55% нижча, ніж торік. Нагадаємо, що у 2023 році продажі цієї продукції велися по 15-18 грн/кг ($0,38-0,46/кг). Водночас аналітики не виключають, що ціна на білоголову капусту продовжуватиме знижуватися в міру погіршення якості цієї продукції.