Ціни на м'ясо та яйця. Чи дорожчатимуть ці продукти в Дніпрі влітку 2023

Що буде з цінами на м'ясо та яйця влітку 2023 у Дніпрі? Злетять до небес чи зміняться в інший бік? Чи варто чекати на дешеві яйця? Відповіді на ці запитання спробували дати експерти, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на «Главред».

Як відомо, з осені минулого року, коли російські окупанти масштабно почали атакувати енергетичну інфраструктуру, в Україні прискорилося зростання цін на продукти харчування. У квітні-травні він трохи сповільнився, але, як кажуть експерти, поки що українцям рано радіти.

Фахівці говорять про те, що свіжі новини з фронтів українсько-російської війни, складна ситуація на Півдні через підрив росіян на Каховській ГЕС, а також деякі інші чинники цілком здатні перевернути ситуацію з цінами на продукти кардинально.

Що в Україні з цінами на м'ясо та яйця

Середньомісячна ціна десятка курячих яєць у травні становила 56,10–59,05 грн. Порівняно з квітнем їх вартість знизилася від 7,3 до 11,1%. Тим часом, цінники на основні види м'яса – яловичина, свинина, м'ясо птиці – торгові мережі не змінюють. Серед винятків — курячі гомілки, які протягом травня стали дорожчими на 6,9%. Загалом за п'ять місяців 2023 року роздрібні ціни на м'ясо серйозно зросли.

Як змінилися ціни на м'ясо у Дніпрі у травні:

  • яловичі ребра – 157,98 грн/кг (+11,4% до січня 2023 року);
  • курячі гомілки – 81,95 грн/кг (+15,2%);
  • куряче філе – 148,60 грн/кг (+7,4%);
  • свиняча грудинка – 183,86 грн/кг (+5,2 %);
  • свинячий нашийок – 241,81 грн/кг (+22,5%).

Головна причина зростання цін – високі витрати на енергію переробних підприємств, недостатньо розвинений внутрішній ринок через скорочення виробництва внаслідок втрати низки підприємств у районах поблизу зони ведення бойових дій, а високий попит на продукцію підприємства тривалий час закривали імпортом.

Тим часом, як вважають експерти, на тлі сезонного збільшення виробництва курячих яєць ті будуть дешевшати як мінімум до середини літа. За словами старшої наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Світлани Пашко, це пов'язано із приходом на ринок продукції приватних господарств, що виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні.

Як зазначила старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Світлана Пашко, при цьому не варто забувати, що зменшення чи зростання ціни на курячі яйця залежатиме і від проведення воєнних дій на території України.

Також улітку продовжиться тенденція коливання роздрібних цін на основні види м'яса. Наприклад, роздрібні ціни на яловичину мають знизитися на 3%, а ось вартість курятини та свинини навпаки – зрости 9%.

Нагадаємо, раніше ми писали: Золоті яблука. У Дніпрі суттєво подорожчали продукти