Де шукати роботу в Польщі?

Війна України проти Росії спричинила великий потік біженців, які вирушили до західного кордону в пошуках безпечного місця. Спричинила вона зміни й у самій Польщі, яка надає українцям тимчасове житло, дітям – освіту, а дорослим – роботу. Рекрутери вказують на те, що протягом останнього часу з’явилось багато компаній, які готові прийняти громадян України на роботу. Роботи, як обіцяють, вистачить усім.

Робота в Польщі для біженців з України

Яку роботу пропонують українським біженцям в Польщі?

Польський ринок готовий відповісти на потребу працевлаштування сотень тисяч біженців з України. Українці готові та хочуть працювати, адже це допомагає не лише нормалізуватись після стресових обставин, а й жити власним коштом. Роботодавці, зі свого боку, мають що запропонувати українцям, зокрема жінкам. Так, наприклад, на сайті https://www.aplikuj.pl/ вже зараз можна знайти чимало вакансій з дописом «запрошуємо працівників з України».

В яких галузях пропонують роботу біженцям з України? Наразі представлені вакансії охоплюють понад 80 спеціальностей. Це головно пропозиції зі сфер HoReCa («готель, ресторан, кейтеринг») і туризму, що відновлюються після пандемії коронавірусу, торгівлі, обслуговування клієнтів, будівництва. У попиті буде точна ручна праця, якої потребують, наприклад, швейні підприємства. Роботу можна знайти й у дитячих садочках та школах – наприклад, на посаді помічника. Дизайн, програмування та електронна комерція – це ті галузі, що невпинно розвиваються і завжди шукають хороших спеціалістів. Люди з України можуть бути корисними як перекладачі або координатори для груп українських працівників. Варто, однак, зазначити, що у більшості випадків необхідно знати польську мову. Іноді передбачена можливість комунікації англійською, а в окремих напрямках це обов’язкова вимога. Польський ринок відкритий для наших співгромадян, але необхідно пам’ятати про те, що це тимчасова ситуація, яка може змінитись.

Що потрібно зробити, щоб знайти роботу в Польщі?

По-перше, як радять експерти в статті з порадами для українських працівників-біженців (https://www.aplikuj.pl/porady-dla-pracownikow/2646/praca-dla-ukraincow-rynek-pracy-dla-uchodzcow-z-ukrainy), необхідно отримати дозвіл на тимчасове перебування в Польщі. Відповідну форму можна заповнити після перетину кордону у спеціально облаштованих пунктах прийому. По-друге, після приїзду на місце тимчасового проживання необхідно звернутись до адміністрації, де вам нададуть номер PESEL (польський аналог РНОКПП). Отримавши цих два документи, можна розпочинати пошук роботи. Допомогти у цьому можуть відділи служби зайнятості, співробітники яких нададуть громадянам України необхідну консультацію, визначать їхні компетенції та за можливості запропонують роботу. Додатково можна звернутись в центр планування кар’єри. Крім цього, пошук роботи можна здійснювати самостійно, наприклад – через Центральну базу даних вакансій, доступну в браузері та додатку на смартфон ePraca. Альтернативний варіант – портали з пошуку роботи: Zielona Linia, Eures, Aplikuj.pl тощо.


Особливості працевлаштування для біженців

Як знайти відповідну роботу та укласти договір?

На польському ринку праці є достатньо незаповнених вакансій. Це означає, що варто насамперед шукати роботу, яка відповідає персональним навичкам та уподобанням. Необхідно враховувати попередній досвід, бажання і можливості. На сайті https://www.aplikuj.pl/ вакансії містять детальний перелік вимог до кандидата, що значно полегшує весь процес пошуку. Водночас поріг входження на деякі з них є цілком прийнятним, тож якщо є бажання спробувати щось нове, не потрібно соромитись це зробити. Надалі зберігається тенденція на дистанційну роботу, що буде зручно для матерів з малими дітьми.

Для біженців з України передбачені ті самі форми співпраці, що й для громадян Польщі, а саме: трудовий договір, доручення і договір підряду. Трудовий договір означає вступ у традиційні та стабільні трудові відносини, з усіма вигодами та обов’язками, що з них випливають. Це, зокрема, може стосуватись оформлення страхування в Управлінні соціального страхування. Всі договори обов’язково укладаються в письмовій формі! Крім цього, договір за необхідності повинен бути підготовлений у двох екземплярах – польською та українською/англійською мовами (майбутній працівник повинен розуміти всі умови). Отримувати заробітну платню можна готівкою або на картку. Другий варіант передбачає відкриття рахунку в банку.

Додаткові заходи для підтримки біженців

Уряд Республіки Польща реалізує для біженців з України спеціальну програму під назвою «Разом можемо більше» («Razem możemy więcej»). Головна мета цієї програми – допомогти у професійній та соціальній інтеграції. Для допомоги в інтеграції та підвищення ефективності роботи призначені також експрес-курси з вивчення мови, організовані спеціально для потенційних іноземних працівників. Для тих, хто зареєструється як особа безробітна або особа в пошуку роботи, стає доступним каталог форм допомоги для пошуку роботи, який охоплює професійні курси, повернення коштів за користування громадським транспортом тощо. Біженці, які в належний спосіб оформили всі документи та підтвердили перебування з ними неповнолітніх дітей, можуть подати заявку на участь у програмі підтримки для родин з дітьми «Rodzina 500+».