Де у Дніпрі та області можна отримати психологічну та психіатричну допомогу безоплатно: онлайн-мапа

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті міністрів та Бюро ВООЗ презентувала в Україні онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я. У яких медзакладах жителям Дніпропетровської області та інших регіонів можна отримати безоплатну психологічну та психіатричну допомогу - повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на пресслужбу НСЗУ.

На онлайн-мапі відображаються всі медзаклади в Україні, які надають психологічну та психіатричну допомогу за договором із Національною службою здоров’я України. Таким чином ця послуга є безоплатною для пацієнтів. Наразі онлайн-мапа містить дані щодо 8 201 лікаря у 3 346 місцях надання допомоги. Карта доступна за посиланням - https://cutt.ly/xwu337x2.

Як зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак, з початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Для підтримки цього напрямку роботи Національна служба здоров’я України реалізує окремий пакет Програми медичних гарантій - "Супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги".

Як скористатися онлайн-мапою

  1. Зайдіть на сайт НСЗУ (https://www.nszu.gov.ua/) у розділ “Е-дані”. Оберіть “Аналітичні панелі (Дашборди)” та перейдіть до дашборду «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога». Щоб збільшити дашборд, натисніть на стрілочки у правому нижньому куті.  Для перегляду дашборду зі смартфона необхідно увімкнути функцію автоповороту в налаштуваннях і перевернути смартфон горизонтально.
  2. Оберіть область, громаду або населений пункт.
  3. Оберіть вид допомоги, який цікавить: 
  • первинна, якщо шукаєте сімейного лікаря, терапевта або педіатра, який пройшов підготовку та надає психологічну допомогу;
  • амбулаторна, якщо шукаєте поліклініку, де є лікар-спеціаліст (психолог, психіатр, психотерапевт). Звернутися до психіатра можна без направлення;
  • стаціонарна, якщо шукаєте спеціалізований медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу. Для звернення направлення необов’язкове. 
  • мобільна, якщо шукаєте медзаклад, який надає допомогу за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”. Така допомога надається за місцем проживання людини.

     4. Якщо цікавить саме наявність в закладі лікаря, то в полі "Посада лікаря" оберіть необхідний пункт: лікар загальної практики - сімейний лікар, лікар-психіатр, лікар-психолог тощо. 

На онлайн-мапі з’являться всі медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. Також там з'являться їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як у Дніпрі працевлаштувують безробітних містян та переселенців.