День святого Прокопія і встановлення зими: чому сьогодні заборонено ламати гілки з дерев

У середу, 22 листопада, в Україні відзначають два свята: вшановують пам'ять святого Прокопія Кесарійського і святкують встановлення зими. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Православне свято

Святий Прокопій Кесарійський жив у IV столітті в Палестині. Він був воїном, але після того, як побачив уві сні Ісуса Христа, вирішив залишити військову службу і стати ченцем. Прокопій був відомий своїм благочестям і милосердям. Він допомагав бідним і хворим, а також боровся з ідолами.

У день пам'яті святого Прокопія в церквах проводяться богослужіння. Люди просять святого про здоров'я, захист від бід і напастей.

Народне свято

За народними віруваннями, 22 листопада встановлюється зима. У цей день стає холодніше, а вночі випадає перший сніг.

У народі 22 листопада називали Прокоповим днем або Установою зими. У цей день люди прибирали в будинках, готувалися до холодів.

Також у цей день було прийнято ворожити на майбутнє. Наприклад, дівчата виливали воск у воду і дивилися, що він утворює. Якщо з воску утворювалася фігурка тварини, то це означало, що зима буде холодною і сніговою. Якщо ж фігурка була схожа на рослину, то це означало, що зима буде м'якою і теплою.

Що не можна робити 22 листопада

  • Не можна працювати в полі або в саду. Вважається, що в цей день земля відпочиває, а якщо її турбувати, то можна накликати нещастя.
  • Не можна ламати гілки з дерев. Люди вірили, що це може призвести до хвороби або смерті когось із рідних.
  • Не можна вішати в будинку нові штори або рушники - це може привести до сварок і розбіжностей у сім'ї.
  • Не радять купувати нову одяг. Вважається, що це може призвести до хвороби або невдачі.

Звичайно, ці заборони не мають наукового підтвердження, але багато людей до них дотримуються. Адже, як відомо, віра творить чудеса.

Нагадаємо, раніше ми писали, що наближається рідкісна дзеркальна дата 23.11.23: як здійснити бажання і залучити удачу.