Дитячі сварки - це нормально: психолог про те, як навчити дружити

Батьків часто хвилює те, що їхня дитина зясовує стосунки з одногрупниками у дитсадочку за допомогою кулачків. З'ясовується - їй просто ніхто не пояснив, що можна домовлятися, а не битися. Так принаймні вважають психологи, передає Дніпровська панорама.

Діти в дитячому садку не тільки грають разом - часто буває так, що вони сваряться, з'ясовують стосунки і навіть б'ються.

діти сваряться

Сварки - це нормально!

Так вважають психологи. І  якщо це не являє собою небезпеку для життя і здоров'я, то є нормальним процесом пізнавання себе в світі інших.

Головна порада

Почувши від дитини про сварку з другом, уважно вислухайте її. Відобразіть почуття. А після, коли емоційне напруження спаде, спробуйте розібратися в ситуації і запропонувати конструктивні шляхи рішення, якщо це повториться.

Як навчити дружити

Не маючи можливості змінити інших дітей, ми можемо навчити дитину правилам контакту: спираючись на себе (це важливо), розуміти і особливості інших. Тут, звичайно, необхідно розповісти їй про тонкощі взаємодії людей один з одним. Спробуйте познайомити дитину з декількома важливими правилами комфортної дружби:

 Вступати в контакт можна і потрібно першим.Обговоріть, як можна вітатися і як це роблять родичі та друзі родини.

Поговоріть про те, що з кимось ми цілуємося і обіймаємось, а комусь просто махаємо рукою, і що це означає.

Можна навчити дитину невеличкої «хитрощі». Якщо ти хочеш з кимось дружити, спробуй поспостерігати за тим, в які ігри і як любить грати обраний тобою друг. Й пограти з ним.  Дуже важливо домовлятися - як в грі, так і в будь-якому спільному процесі. На прикладі ваших стосунків показуйте і то, як можна піти на компроміс. Домовитися про те, хто грає машинкою, а хто - трамвайним складом, разом побудувати міст, якщо не вирішити, хто першим будує його, і так далі.   діти ссора

Навик комунікації найкраще формується в спілкуванні зі значимим дорослим.Кажіть дитині про свої дії, розповідайте, що відбувається. Приводьте приклади з книг, мультиків, казок.

                                                         дівчинка

Раніше ми писали про: Від космосу до центру Землі. Як у Дніпрі зміцнюють нерви та здоров'я слов'янською йогою