Дивна азіміна, хурма та фінік. На Дніпропетровщині садівник вирощує найбільшу в регіоні колекцію тропічних культур (відео)

У Криворізькому районі на Дніпропетровщині на власній ділянці у п'ять тисяч квадратних метрів садівник Олександр Гібалюк вирощує понад десять різновидів екзотичних фруктів: хурму, китайський фінік, гранат, ківі, інжир, азіміну та інші, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Суспільне Дніпро.

Як розповів чоловік, садівництвом він почав займатися двадцять років тому, а саджанці привозив із різних регіонів України.

Я весь час у саду. У догляді за цими культурами особливостей таких немає, зробив щеплення, замульчував пристовбурне коло, солому з гноєм допустимо. Поливаєш і підгодовуєш. Вони не хворіють, це чистий екологічний продукт, – каже садівник.

За його словами, екзотичні фрукти вирощувати легше, ніж яблука і персики, адже на Криворіжжі немає шкідників, що їх знищують.

гранат

Зараз у саду Олександра Гібалюка плодоносить хурма, гранат та фінік. Саджанці чоловік продає, а плоди залишає собі та розвозить родичам. Розповідає: деякі кущі зараз починають готувати до зими. Наприклад, накриває інжир, щоб він не вимерз.

Ботанік Вікторія Тротнер каже: сад Олександра Гібалюка – найбільша у Криворізькому районі колекція субтропічних та тропічних культур. У ній найбільше сортів хурми та інжиру.

хурма

Колекція хурми може бути генетичним ресурсом для створення нових колекцій у садівників-аматорів та досвідчених господарствах. Наша криворізька хурма дозріває на День Незалежності. На кілька місяців раніше турецька чи азербайджанська, — сказала жінка.

Саме саджанці хурми Олександр Гібалюк найчастіше надсилає замовникам у різні регіони України.

Докладніше - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі та області в листопаді заборонили ловити рибу

Плоди неїстівні, але цілющі: у Дніпрі помітили незвичайну тропічну рослину