До чого там зображена сова. Найстаріший фонтан у Дніпрі поки не розкриває всіх таємниць (Фото)

У Дніпрі багато куточків, які роками зберігають свої загадки. І лише зацікавлені люди, невтомні краєзнавці розкривають їх одну за одною, передає Дніпровська панорама з посиланням на інформацію у Facebook.

веселий янгол

Екскурсовод Леся Логашова нещодавно знов відзначила цікаву зупинку для подорожей містом. Її відкриття – невеликий фонтан, прикрашений кількома барельєфами. Місцеві називають його «Фонтан янголів».

     Леся Логашова фонтан

Кажуть, що фонтан було збудовано ще за часів старого Катеринослава у 19 столітті. За однією з версій, його звели за наказом директора заводу, розташованого неподалік. Інша версія каже, що у дворі по вулиці Шмідта був розташований чоловічий ліцей, і фонтан встановили біля нього, як зону відпочинку для дітей. Яка з версій правдивіша, дізнатися важко, - пише Леся.

веселий янгол 2

Наче як чарівний клубок розкручуються цікаві подробиці про невеличку споруду. Звідкіля ж пішла назва фонтану?

Сам фонтан являє округлу чашу, посередині якої розташована колона з фігурками янголів. Це улюблений мотив архітектури Катеринослава з 1870-х по 1910-ті роки.Свою назву він отримав завдяки зображенню янголів у його декорі. Вони прикрашають фонтан з трьох боків і ніби спостерігають за тим, хто прийшов подивитись на затишний двір, - розповіла краєзнавиця.

фонтан ангелов во дворе

Відвідувачі сторінки Лесі зацікавилися історичною пам'яткою.

комент фонтан

У коментарях дніпряни дякують за цікаву історію, але й запитують: до чого тут сова? Вона розташувалася у підстави невеликої колони фонтану. Ймовірно, не лише тому, що вона теж крилата? Це ще належить розгадати. Проте, один з підписників сторінки запропонував допомогти розібратися з питанням.

фонтан сова

Це зображення не янголів, а Амурчиків. А що собою символізує сова - це вже окрема історія міського простору! Можу надати широку консультативну експертну допомогу))), - написав відвідувач сторінки

Тож чекаємо нової інформації про загадкову прикрасу фонтану. 

Так чи інакше, але мешканці прилеглих будинків колись відновили все – і янголів, і сову, і самий фонтан. 

реконструкція фонтанумісцеві фонтан

Довгий час фонтан був занедбаний. Диво для нього створили місцеві мешканці, які наприкінці 1990-х років власним коштом провели його реставрацію та відновили цю незвичайну та цікаву споруду.Зараз «Фонтан янголів» продовжує радувати всіх мешканців і гостей міста своїм первозданним виглядом. Дуже приємно було заглянути в це затишне місце та побачити на власні очі таку історичну цікавинку,-  розповіла Леся Логашова

фонтан з водою

Раніше ми писали про: Хоч картину пиши. У неділю після дощу Дніпро накрили незвичайні хмари (фото)