Легенда Дніпра: які таємниці зберігає ресторан Поплавок (фото)

Незвичайна архітектурна споруда на воді з’явилась у центральній частині міста у листопаді 1968 року. Тож у цьому році восени «Поплавку» виповниться 55. Але й через півстоліття  він виглядає чудово й залишається однією з візитівок Дніпра, передає Дніпровська панорама.

поплавок найт

За задумом авторів проєкту, споруда на воді  мала стати продовженням формування дніпровської Набережної. Оригінальна конструкція за формою нагадувала фантастичний інопланетний корабель, за що у містян одразу отримала назву «летюча тарілка на воді». Автором проєкту плавучого ресторану став талановитий архітектор Сергій Брусов.

поплавок архитектор

Оригінальне архітектурне рішення фахівця швидко завоювало серця городян і гостей міста. І до цієї пори споруда має сучасний і стильний вигляд.

поплавок

Конструкцію, виконану зі «скла і бетону», винесено на кілька метрів від берегу Набережної, вона височіє над водами Дніпра. «Плавучий» об’єкт насправді має міцний фундамент, більша частина якого заглиблена під водою. Споруду із сушею з’єднує невеликий місток, який підтримують лише дві опори. Це створює враження, що споруда дійсно коливається на хвилях.

поплавок чб с террасами

У первинному проєкті ресторан складався з одного поверху і літнього майданчика на верхньому рівні. Пізніше був добудований другий поверх, де зараз проводять концерти і заходи. У теплу пору року відвідувачів також приймала відкрита тераса, з якої відкривався мальовничий вид на обидва береги міста.

поплавок чб

За проєктом, ресторан був розрахований на 100–170 гостьових місць. За спогадами городян, ціни в «Поплавку» у 80-тих роках, були занадто великими, але це не зупиняло відвідувачів. Посідіти на його терасі між двома берегами Дніпра мріяли всі.

поплавок город

поплавок зимой

інтер'єр поплавка

З роками, разом з містом змінився і «Поплавок», але, головним чином, це торкнулось інтер’єру, технічного оснащення, кулінарного меню. Споруда  ж залишилася у первинному вигляді. Щоправда  літня тераса  повністю засклена, а в оновленні деталей фасаду використані сучасні матеріали. Але основа все та ж сама - бетон.

поплавок брутализм

Саме з за цього бетону будівля ресторану «Поплавок» увійшла до десятки світових шедеврів бруталізму.(Довідка: Бруталі́зм – походить від французької béton brut — «цементне покриття без оздоблення», напрямок у дизайні й архітектурі з використанням простих геометричних форм із неприкрашеного бетону. Укладачі світових каталогів внесли сфотографовану французьким фотографом Фредеріком Шобеном будівлю дніпровського ресторану "Поплавок" до першої десятки зразків світового архітектурного бруталізму.

поплавок яркий

Poplavok  2

Крім «брутальної» історії, ресторан має й романтичну.

У Дніпрі існує прикмета, пов’язана з «Поплавком», яку бажано виконувати щойно одруженим парам. Потрібно разом зустріти схід сонця на галереї ресторану, щоб було обов’язково видно обидва береги Дніпра, задумати бажання, разом кинути монетку у води. І тоді ваш родинний корабель завжди буде «на плаву», подружжя буде разом «як два береги біля однієї річки», а омріяні бажання здійсняться.

Раніше ми писали про: У Кривому Розі рибаки зустріли на водоймі зграю білих лебедів (фото)