Душі померлих можуть стояти за вікном: найважливіші прикмети та забобони, пов'язані з будинком

З давніх-давен люди дбали про те, щоб їхнє житло було надійним і захищеним від усіх негараздів і напастей і кожна людина бажає, щоб у його домі був затишок, порядок і комфорт, адже це місце куди людина прагнути коли йому самотньо, погано і є необхідність відновити свої сили. З будинком пов'язано багато прикмет і забобонів, про деякі з них розповість Дніпровська панорама.

  • Одним із найсвященніших і містичних місць у будинку вважали поріг. Він є символом кордону та запобіганням злим духам. Тому кажуть, що не можна стояти на порозі, інакше можна впустити злих духів у хату.
  • Через поріг не вітаються, не передають речі, бо вони більше ніколи не повернуться назад.
  • Іншим кордоном між будинком та світом було вікно. Коли хтось помирав, то вікна та двері відчиняли навстіж, щоб душа могла вилетіти з дому. Протягом сорока днів душі на підвіконня ставили воду і запалювали свічки. Вірили, що після 40 днів душі померлих можуть прийти до будинку та стояти за вікном. Тому через вікна не можна було начхати, виливати помиї чи випускати кота.
  • Не можна виносити увечері сміття з дому або замітати підлогу – це призведе до бідності.
  • Щоб у будинку завжди водилися гроші і було багато, віник ставили мітлою вгору. Кажуть, що треба мати кілька віників у домі, тоді буде більший стан.
  • Не можна класти гроші на стіл – будуть збитки та грошові втрати.

Читайте також: Не роби цього після півночі, щоб не накликати страшну біду: прикмети та забобони