Автономія у блекаут. Що розповідають мешканці Дніпра, які купили та користуються генератором (Фото)

У Дніпрі та області зріс попит на генератори. Через нестабільну ситуацію з електрикою багато людей почали шукати можливість аби придбати чи орендувати пристрої для автономного електропостачання, про це в ексклюзивному матеріалі пише Дніпровська панорама

Зараз спостерігається почастішання відключень електрики та збої віялових графіків електропостачання. Через постійні атаки з боку російської армії серйозних збитків зазнає критична інфраструктура країни. Тож, попри старання енергетиків, мешканці багатьох регіонів України стикаються з несподіваними відключеннями електрики. На допомогу пересічним громадянам приходять “Пункти незламності”, проте далеко не завжди люди можуть постійни прибігати до методу. Через поточну ситуацію багато мешканців Дніпра зараз намагається адаптуватися до можливих відключень та стати більш автономним, що значно підвищує попит на техніку. У мережі представлено багато пропозицій для оренди генераторів, на які відгукнулися журналісти.

Вартість оренди генераторів

Вартість та обсяги техніки різняться – на спеціалізованих ресурсах можна знайти різноманітні пропозиції як для забезпечення електрикою невеликого житлового приміщення, так і обладнання, яке здатне живити електрикою великий офіс або підприємство. Ціни починаються від 270 гривень на добу та сягати кількох тисяч гривень. Наразі розцінки виглядають наступним чином:

  • Потужністю 2,8 кВт – від 270 гривень на добу;
  • Потужністю 5,5 кВт – від 500 до 600 гривень на добу;
  • Потужні генератори 7,5 кВт – від 700 гривень за добу;
  • Промислові моделі потужністю 360 кВт можуть коштувати 3 500 гривень на добу та більше.

Також варто враховувати розмір застави на генератор. У Дніпрі вона може сягати від 2 000 гривень до 10 000 гривень залежно від моделі пристрою. Після повернення генератора власникам пристрою гроші повернуть, проте власники техніки мають ряд вимог до здачі генератора назад. В ньому має залишитися певна кількість палива для перевірки належної працездатності. Мінімальний термін оренди починається від одного дня на найдоступніші моделі генераторів, натомість апаратуру з більш високою потужністю можуть давати на користористування терміном від одного тижня і більше. Також необхідно буде укласти договір та мати при собі паспорт.

Паливо

Проте витрати не завершуються на купівлі або оренді техніки. Для використання генераторів потрібне паливо та своєчасна заміна мастила. Крім цього, генератори бувають двох видів: бензиновими і дизельними, тому вартість палива також буде відрізнятися. Обов’язково слід звертати увагу на тип генератора, бо автономність може несподівано виявитися вкрай дорогою. Генератори потужністю 1 кВт можуть споживати від 0,3 до 0,5 літра бензину на годину. Таким чином, за день можна витратити палива на 350 або навіть 500 гривень при використанні потужнішого генератора протягом 10-12 годин на день.

Вкрай високий попит

Представники кількох підприємств, що спеціалізуються на оренді розповіли, що на даний момент на складах немає доступних генераторів, тому щоб взяти в оренду електрогенератор доведеться прикласти чимало зусиль для пошуків.

"Наразі ні в Київській, ні в Дніпропетровській області немає доступних генераторів", – повідомили кореспондентам співробітники компанії Будпрокат.

З необхідністю придбати для власної оселі генератор стикнувся Сергій та його родина. Чоловік зі своєю сім’єю живе в приватному будинку. Родина намагається не користуватися генератором без нагальної потреби, проте електрика необхідна для того щоб дитина Сергія могла навчатися та відправляти завдання вчителям.

“Ми занепокоєні ситуацією в країні, бо кожного дня відбуваються вимкнення світла на кілька годин. Ми розуміємо причини та справляємося як можемо. Генератор ми придбали восени, на початку віялових відключень світла. Перш за все наша родина переймалася за дитину, аби наш син не відчував дискомфорту та міг навчатися і надалі”, – розповідає чоловік.

Шалений попит

photo_2023-02-01_13-03-40

Генератор чоловік знайшов у жовтні, але для цього довелося постаратися – з середини осені увага до техніки сильно зросла, тому родина купляла апарат через знайомих.

“Попит був дуже великим, нам допомогли знайомі що мають прямий зв’язок з постачальником. Ще на етапі завозу до Дніпра усі заявки прийняли і неможливо було придбати собі генератор. Здебільшого техніка мала надійти підприємствам. З того часу дуже піднялися ціни, наша модель генератора коштувала 5 тисяч гривень, зараз у закупці її вартість вища вже у чотири рази, а на ринку ціна ще больша”, – підкреслює Сергій.

Режим економії

Родина намагається не користуватися генератором зайвий раз поки є така можливість. Проте в разі початку сильних холодів без нього сім’ї не обійтися, бо в домі електричне опалення і потрібно час від часу прогрівати труби. За увесь час родина використала трохи більше 10 літрів пального, але в майбутньому можливо доведеться вмикати генератор частіше.

За кілька місяців вкрай нечастого використання Сергія довелося віддавати генератор у ремонт. Тепер сім’я більш уважно ставиться до обслуговування апарату.  

photo_2023-02-01_13-02-59

Микола Стаматін також придбав генератор на випадок аварійного відключення світла. Його дім часто залишається без світла, проте сам чоловік не вважає це критичним. Наразі Микола має досить потужну модель для невеликого житла. При неповному навантаженні генератор буде споживати до літру бензину на годину, якщо використовувати його на повну, тоді ця цифра може збільшитися вдвічі. 

Можлива небезпека

До останнього часу майже він майже не користувався апаратом, бо родина ще не стикалася із затяжною відсутністю електрики в домі. Під час одного з перших запусків генератора Микола зіткнувся з небезпекою.

“Нажаль, з правилами безпеки знайомився вже після того як запустив. Добре, що я знав про чадний газ, і врешті майже не надихався їм, за пару хвилин, що я вмикав-вимикав його. ДСНС не жартує – тримати генератор в приміщенні  дійсно вкрай небезпечно”, – поділився чоловік.

Працівники ДСНС зазначають, що необхідно дотримуватися усіх правил безпеки під час користування генераторами. Не встановлюйте техніку у квартирах, бо це може призвести до пожеж або отруєнь чадним газом. Генератори та паливо мають використовуватися виключно на відкритому повітрі та розташовуватися на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей та гаражів. Тримайте апарат сухим, захищайте від дощу та затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом. Не допускайте до генератора дітей. Автономність житла вкрай важлива в цей, проте неможна забувати про ризики та небезпеку халатного користування електроприладами.

Надаємо, раніше ми писали про те, коли дніпряни святкуватимуть Масляну в 2023 році.